Завдяки законодавчим нововведенням на території Прикарпаття має назавжди зникнути поняття заборгованості з видачі державних актів на право приватної власності на землю. Таку думку висловив на прес-конференції начальник Головного управління Держкомзему в Івано-Франківській області Володимир Боднарчук. Сьогодні відповідні документи вже мають 73 відсотки громадян області з тих, кому таке право належить за законом.

Ще з 11 жовтня набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів від 

6 серпня 2012 року №808 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яка передбачає урегулювання питання надання адміністративних послуг під час ведення державного реєстру земель шляхом скорочення часу надання таких послуг та надання на безоплатній основі деяких адміністративних послуг у сфері земельних відносин.

Усі ці законодавчі ініціативи мають на меті спростити доступ громадян України до реалізації їхніх прав на землю. Впровадження положень цієї постанови відкриває широкі можливості насамперед малозабезпеченим верствам населення, в тому числі жителям сільської місцевості, частина з яких, мабуть, і не знають, які тепер мають привілеї.

Саме тому начальник Головного управління Держкомзему в Івано-Франківській області скликав прес-конференцію, щоб за допомогою засобів масової інформації розповісти мешканцям краю про позитивні новини. Зокрема, Володимир Боднарчук повідомив, що передбачено скасування ліцензування господарської діяльності щодо проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт та запровадження сертифікації виконавців, що сприятиме захисту прав споживачів таких послуг. 

Це стосується витягів із поземельної книги; держреєстрації земельної ділянки, державного акта на право власності на земельну ділянку, права постійного користування нею; держреєстрації права власності на земельну ділянку в разі її володіння на підставі цивільно-правового договору про відчуження або свідоцтва про право на спадщину тощо.

Щодо Головного управління Держкомзему в області, то, звісно, роботи йому додасться. У відомстві тривають реорганізаційні процеси, планується значне поповнення у складі державних реєстраторів. Загалом у краї розпочнуть роботу ще 84 нові фахівці галузевого профілю. На додаткові робочі місця держава виділила кошти в сумі 237 мільйонів гривень, але це на всю країну.

Івано-Франківськ.

Змінами до деяких постанов Кабінету Міністрів визначено, що окремі адміністративні послуги у сфері земельних відносин та проведення реєстрації земельних ділянок і документів, які посвідчують права на них, надаватимуться на безоплатній основі.