У сесійній залі парламенту відбулися збори коаліції, які вели лідери п’яти депутатських фракцій — Блоку Петра Порошенка, «Народного фронту», «Самопомочі», Радикальної партії Олега Ляшка і «Батьківщини».

Володимир Гройсман повідомив, що лідери п’ятьох фракцій підписали Коаліційну угоду і поставив на голосування питання про створення коаліції та про інші рішення коаліції. Депутати голосували руками і прийняли рішення про створення коаліції у Верховній Раді восьмого скликання одностайно. Так само одностайно депутати схвалили і Коаліційну угоду, а також підтримали пропозицію Президента — висунути кандидатуру Арсенія Яценюка на посаду Прем’єр-міністра України. Майже одноголосно (один утримався) коаліція підтримала голосуванням пропозицію про висунення Володимир Гройсмана на посаду Голови Верховної Ради України.

Обрання заступників Голови Верховної Ради та голів парламентських комітетів вирішено відкласти до 2 грудня. До наступного пленарного засідання провладна коаліція має вийти на узгоджені рішення щодо всіх кадрових питань. Того самого дня також має відбутися голосування за новий склад Кабінету Міністрів — призначення міністрів.

В. Гройсман запропонував прийняти ще одне рішення коаліції: що умовою участі депутатських фракцій у коаліції є делегування до складу КМ кандидатів, узгоджених із Прем’єр-міністром. «Мова йде про те, що ми беремо спільну відповідальність за створення коаліційного уряду», — зауважив В. Гройсман. Однак Олег Ляшко запропонував зняти це питання з розгляду, оскільки воно не дискутувалося раніше між учасниками коаліції. Юрій Луценко також відзначив, що Коаліційною угодою не треба корегувати Конституцію, яка чітко виписує порядок формування уряду. Фракція «Самопоміч» також запропонувала виключити цей пункт. Натомість Олександр Турчинов («Народний фронт») наполягав зберегти цей пункт, оскільки він фіксує відповідальність політичних сил, які сформували парламентську коаліцію.

«Кожна фракція, яка входить до коаліції, має нести відповідальність за стан справ у законодавчій та виконавчій владі», — сказав із сесійної зали без мікрофона Арсеній Яценюк і звернувся до депутатів, членів «проукраїнської проєвропейської більшості» дати своїх представників до уряду і «тягнути цього воза разом». На це Олег Ляшко відповів: «Готові тягнути воза, готові». Зрештою, цей пункт було знято з розгляду. О. Турчинов запропонував назвати коаліцію «Європейська Україна».

Голова Верховної Ради

Після перерви до Верховної Ради знову прибув Президент України Петро Порошенко, і Володимир Гройсман оголосив про утворення у Верховній Раді парламентської коаліції у складі 302 депутатів. Отож вперше в українському парламенті буде не просто більшість, а конституційна більшість.

Юрій Луценко вніс на розгляд парламенту узгоджену коаліцією кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради — Володимира Гройсмана. Він нагадав, що В. Гройсман довів на попередніх посадах — міського голови Вінниці, віце-прем’єра з питань адміністративної реформи та місцевого самоврядування — що є активним і дисциплінованим членом команди Майдану. Луценко висловив сподівання, що Гройсман був і залишиться «людиною європейською, українською». Олег Ляшко заявив, що депутати не мають права зволікати з прийняттям рішень, яких чекає народ, щоб людям хоча б трошки жилося ліпше. «Інакше нас звідси винесуть і не тільки на вилах, — сказав Ляшко. — Мета — це не сидіння в парламенті, а зміни у країні». Олег Березюк («Самопоміч») наголосив, що нові депутати прийшли до парламенту, щоб «відновити парламентаризм», якого не було багато років у державі. І це — насамперед якісне законотворення і контроль за виконанням бюджету. Сергій Соболєв («Батьківщина») підкреслив, що парламент має і надалі продовжити необхідні реформи, і сьогодні є, як ніколи, така можливість. Адже у парламенті — конституційний склад парламентської більшості. Усі промовці від коаліції підтримали кандидатуру В. Гройсмана на посаду Голови Верховної Ради. Юрій Бойко (Опозиційний блок) повідомив, що в опозиції є своя кандидатура на посаду глави парламенту — Олександра Вілкула, але всі розуміють, що у нього не буде вдосталь голосів. Водночас Бойко заявив, що парламент має запрацювати ефективно і якомога скоріше мають бути прийняті рішення на підтримку людей. Зокрема, Бойко наполіг на попередній вимозі опозиції — створити окремий комітет Верховної Ради для підтримки мешканців Донбасу і Криму.

Кандидат на посаду Голови Верховної Ради у своєму виступі наголосив, що депутатам нового парламенту необхідно здійснити зміни в країні -подолати корупцію, забезпечити реформу судової гілки, децентралізацію влади, повернути Крим і Донбас. Голосування було вирішено проводити без запитань і обговорення.

За обрання В. Гройсмана Головою Верховної Ради проголосували 359 депутатів, проти — 0, утрималися — 3, не голосували — 46 із 408 народних депутатів України, зареєстрованих у сесійній залі. Після призначення на посаду Голова Верховної Ради Володимир Гройсман промовив «Служу народу України! Слава Україні!».

Ніякої федералізації

Під час виступу в парламенті Президент України Петро Порошенко зробив декілька вагомих політичних заяв. Глава держави наголосив, що виклики і загрози, які нині постали перед Україною, не стояли з часів Другої світової війни та повоєнної розправи з українським національним рухом. Однак водночас нині є унікальний шанс, який український народ подарував українській державі, вперше обравши до українського парламенту проєвропейську конституційну більшість. «І наше завдання — відвести загрози і використати шанс», — підкреслив Президент. Основні меседжі у виступі Петра Порошенка були такі: завдяки Росії кількість прихильників вступу України до НАТО зросла в три-чотири рази, конституційна більшість українців бачить Україну унітарною державою, ніякої федералізації, повноправне членство в Євросоюзі, децентралізація влади, перехід до контрактної армії. Порошенко пообіцяв слухати і парламентську опозицію. Окрім того, Президент запропонував обрати керівником Антикорупційного бюро іноземця, щоб це була людина не заангажована і не замішана у корупційних схемах і пообіцяв найближчим часом внести до парламенту законопроекти про реформування судової системи.

Після виступу Президента Голова Верховної Ради Володимир Гройсман офіційно повідомив про створення у парламенті коаліції п’яти депутатських фракцій — Блоку Петра Порошенка, «Народного фронту», «Самопомочі», Радикальної партії Олега Ляшка та «Батьківщини» у складі 302 народних депутатів, котрі скріпили входження до коаліції своїми особистими підписами.

2015 рік буде складним і відповідальним

Президент Петро Порошенко за поданням коаліції вніс на розгляд парламенту подання про призначення Арсенія Яценюка Прем’єр-міністром України і закликав усю сесійну залу підтримати його кандидатуру.

Виступ Арсенія Яценюка був лаконічним: він наголосив на потребі зупинити військову агресію окупантів і закликав до спільної відповідальності у реформуванні держави. «2015 рік буде складнішим, аніж 2014-й, усе в наших руках — до роботи», — сказав Яценюк. Голосування також відбулося без обговорення — призначення А. Яценюка Прем’єр-міністром України підтримали також конституційною більшістю — «за» проголосував 341 народний депутат.

Насамкінець депутати ухвалили проект постанови про висвітлення роботи Верховної Ради восьмого скликання. Порядок висвітлення практично залишився той самим — як і раніше, пленарні засідання парламенту транслюватимуться у прямому ефірі.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться 2 грудня.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:

 

— Ми маємо діяти якісно, професійно і негайно. Маємо перетворити український парламент не на гальмо, а на двигун реформ. Маємо забезпечити гідність української влади, підтримати Президента у такий нелегкий період, сформувати професійний уряд і підтримати Прем’єр-міністра, приймати відповідальні рішення і розподіляти відповідальність. Маємо не дивитися на свою власну долю, а врешті-решт дивитися на долю нашої рідної України, все зробити для того, щоб змінити систему, зробити нашу роботу публічною, відновити довіру до українського парламенту. І в цьому я вбачаю головне завдання Голови української Верховної Ради.

ЦИТАТА

Президент України Петро ПОРОШЕНКО:

 

— 100 відсотків українців нині — за єдину державу, за єдину країну. Конституційна більшість українців бачить Україну унітарною державою — ніякої федералізації. І це, до речі, відповідь всім тим, хто радить Україні федералізацію, і на Сході, і на Заході.