З 31 жовтня по 2 листопада 2012 року Інститут законодавства Верховної Ради України разом з Мюнхенським Інститутом східноєвропейського права провів заходи у рамках українського раунду проекту «Європейський шлях до належного управління». Проект реалізується під керівництвом директора Інституту законодавства, члена-кореспондента НАН України проф. Олександра Копиленка та директорів зазначеної науково-дослідної установи з Німеччини — проф. Фридриха-Кристіана Шредера та проф. Герберта Кюппера.

 

31 жовтня 2012 року відбулася науково-практична конференція (на знімку) за участю представників парламенту, органів виконавчої та судової влади України, наукових установ, практикуючих юристів та студентів юридичних факультетів із університетів міст Регенсбурга, Києва та Львова.

У роботі конференції взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччини в Україні д-р Кристоф Вайль, який наголосив на значущості розвитку правового, економічного та культурного співробітництва між Україною та Німеччиною на основі утвердження демократії, зміцнення прав громадян і трансформації ролі держави в процесі загальноєвропейських і національних реформ.

Контекст європейської інтеграції і партнерство України в ньому, а також перспектива її асоційованого членства в ЄС обумовлюють необхідність гармонізації національного законодавства з нормами європейського права та вдосконалення практики його застосування.

До учасників конференції звернулися перший заступник директора Інституту законодавства, академік НАПрН України проф. Олег Зайчук, представник Мюнхенського Інституту східноєвропейського права Антье Гіммельрайх, керівник Інформаційного центру Німецької служби академічних обмінів в м. Києві Флоріан Кюхлер, керівник офісу Німецького фонду міжнародного правового співробітництва в Україні Геннадій Рижков.

Програма конференції передбачала розгляд проблем доктринального та практичного характеру, що пов’язані із реалізацією права громадян на належне управління. Доповідачі представили стан законодавчого забезпечення і практичного функціонування правового інституту належного управління в Україні та Німеччині та підкреслили надзвичайну актуальність вдосконалень на основі норм європейського права в інтересах соціально-економічного та культурного розвитку країн Європи.

Зокрема, доповіді та обговорення стосувалися адміністративно-правового забезпечення належного управління в Україні, Німеччині та Росії; норм і стандартів Європейського Союзу та Ради Європи стосовно права на належне управління; розвитку елементів належного управління в різних галузях правового регулювання Німеччини; використання електронного врядування в процесі міждержавних відносин як складової загальноєвропейської системи належного управління; реалізації засад права на належне управління у комунальному секторі економіки України; проблеми правового забезпечення належного управління землями державної власності в Україні тощо. Окрема сесія конференції була присвячена питанням контролю за реалізацією права на належне управління за допомогою ефективної адміністративної юстиції, а також нормам німецького права щодо компенсації за невиправдано тривалий розгляд справ у адміністративних судах.

Протягом наступних днів відбувся навчальний семінар за темою проекту для німецьких та українських студентів і аспірантів під керівництвом професорів Університету м. Регенсбург, Інституту законодавства, Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Львівського національного університету імені Івана Франка. Понад двадцять учасників семінару були нагороджені сертифікатами.

Загальним підсумком науково-практичних досліджень, доповідей, виступів та обговорень є те, що норми європейського права, законодавство та практика країн Європейського Союзу і, зокрема, Німеччини, у сфері належного управління мають стати орієнтиром у процесі адміністративної та конституційної реформи в Україні. Адже право на належне управління є конституційною цінністю громадян ЄС, а його реалізація — виміром цивілізованості відносин між громадянами та державою.

Інститут законодавства Верховної Ради України.