Економічні тенденції жовтня-листопада поточного року потребують ефективної, відповідальної роботи органів державної влади з розробки чітких антикризових заходів. Так вважає народний депутат України, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів, президент УСПП Анатолій Кінах.

«Ситуація багато в чому нагадує передкризовий період 2008—2009 років. Тоді також відбувалося переформатування парламенту на порозі світової фінансово-економічної кризи. Такі події потребували в буквальному значенні антикризової мобілізації влади, бізнесу, суспільства, але цього не відбулося. Це має стати для нас уроком: треба максимально консолідуватися перед насущними проблемами, зосередитися на розробці й реалізації антикризових економічних заходів», — зазначає народний депутат.

Він переконаний, що антикризові заходи повинні мати характер прямої дії, повідомляє прес-служба народного депутата. На його думку, необхідно забезпечити доступ виробників до кредитних ресурсів, надати «зелену вулицю» для розвитку малого й середнього бізнесу, підприємців аграрно-промислового комплексу. Більшої ефективності потребують програми імпортозаміщення й локалізації виробництв. Необхідно провести об’єктивний і чесний аудит фінансового ресурсу країни, у тому числі обігових коштів підприємств.

«Потрібно відмовитися від авансів у виплаті податку на прибуток, забезпечити ефективніше повернення виробникам ПДВ, оскільки все, що штучно «вимиває» обігові кошти, призводить до знекровлення виробництва, втрати ними конкурентних переваг. Слід задіяти заходи з використання вексельного обігу у випадках, коли це пов’язано з поставками сировини, комплектувальних для виробничих потреб вітчизняних підприємств. Треба переглянути політику ціноутворення на готову продукцію, оскільки ситуація першого півріччя 2012 року, коли внутрішні ціни на метал були на 1,2—1,5 відсотка вищі, ніж світові, є свідомо програшною для національної економіки», — підкреслив Анатолій Кінах.

Антикризові заходи, на його думку, мають містити дії з підтримки сфери будівництва, житлових іпотечних програм. Державне замовлення має переорієнтуватися на підтримку вітчизняних підприємств, з урахуванням їх конкурентоспроможності.

Президент УСПП нагадав про жорсткі вимоги Президента України В. Януковича щодо недопущення втручання в роботу бізнесу силових структур, численних контролюючих інстанцій. Тільки в такий спосіб вдасться поліпшити інвестиційний клімат у розрізі підприємств і економіки загалом.

«Антикризова діяльність потребує політичної відповідальності, мобілізації всіх державних, парламентських сил для успішного завершення економічного 2012 року. Будь-яке політичне протистояння, конфронтація, розбалансованість можуть призвести до вкрай негативних наслідків. Тільки консолідація влади, політичних сил і суспільства може забезпечити пом’якшення кризової хвилі, гарантувати стійкий соціально-економічний розвиток», — переконаний політик.