Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що в Україні необхідно ухвалити закон про референдум для суспільства, а не для Президента та його оточення. Про це, за повідомленням прес-служби політика, він сказав, реагуючи на дискусію, що розгорнулася після ухвалення Закону «Про Всеукраїнський референдум».
«Наша команда завжди обстоювала необхідність дієвого інструменту впливу суспільства на прийняття рішень у державі через всеукраїнський та, особливо, місцеві референдуми», — наголосив заступник глави парламенту.
Нагадавши про кількарічну боротьбу «Батьківщини» за проведення референдуму про недовіру Леоніду Черновецькому, М. Томенко додав, що ініціативні групи для його організації та ж таки команда Черновецького просто не реєструвала, щоб не допустити розгляду цього принципового питання. І таких прикладів можна навести чимало.
«Натомість закон, який з порушенням Конституції та Регламенту, взагалі без другого читання був ухвалений більшістю Верховної Ради — це не закон про референдум для суспільства, це закон про референдум для Президента», — підкреслив заступник глави парламенту.
При цьому М. Томенко зазначив, що цей закон не передбачає ні участі політичних партій у формуванні комісій з проведення референдуму, ні можливості мати власних офіційних спостерігачів, а механізм реєстрації ініціативної групи, перевірки питань, порядок формування складу окружних і дільничних комісій є таким, що організовувати референдум зможуть лише владні інституції.
Крім того, за словами політика, цілком очевидно, що закон ухвалювався лише з однією метою: дати можливість в обхід Верховної Ради ухвалити нову редакцію Конституції.
Якщо цей закон буде підписаний і реалізований, то він прямо відміняє розділ 13 Конституції України (про внесення змін до Конституції) і дає можливість Президенту, через сформовану з його підлеглих так звану конституційну асамблею, винести новий проект Конституції через референдум за так званою народною ініціативою, наголосив політик. М. Томенко також додав, що за цим законом нова Конституція починає працювати після оголошення результатів референдуму Центральною виборчою комісією.
«Я не здивуюся, якщо 2013 рік буде присвячений лобіюванню нової редакції Конституції, яка буде винесена на референдум, і де влада для народу поставить запитання про скорочення депутатського корпусу до 300, ліквідацію депутатської недоторканності, а для себе — право вибору Президента у парламенті», — наголосив М. Томенко. «Тому хочу підкреслити ще раз: ми за необхідність унормування проведення всеукраїнського та місцевих референдумів, але референдумів для суспільства, а не для Президента з метою закріплення при владі», — сказав політик.