Захисники історичного обличчя Києва святкують. Апеляційний господарський суд столиці залишив у силі рішення попередньої інстанції й тим самим ще раз визнав: будівництво на вулиці Гончара, 17—23 у буферній зоні Софії Київської — незаконне. Чотири роки громадськість намагалася довести це владі та самим забудовникам. Нарешті їй вдалося це зробити. 
Рішення суду — скасувати всі землевідвідні документи — юристи називають ключовим. «Вважаю, що це перемога всіх киян. Такого рішення не було по жодному проблемному будівництву», — пояснила адвокат Марина Соловйова. За її словами, завдяки цьому рішенню суду десятки інших землевідводів у буферній зоні Софії Київської тепер назавжди можуть залишитися тільки проектами.
Будівельний паркан на вулиці Гончара з’явився в жовтні 2008 року. Коли стало відомо, що забудовник планує не просто знищити сквер та дитячий майданчик, а й облаштувати там підземний паркінг, мешканці сусідніх будинків забили на сполох. Адже такі роботи могли просто знищити їхні будинки. Та свого апогею боротьба з будівництвом сягнула тоді, коли з’ясувалося, що зашкодити воно може собору Святої Софії. Тоді до лав протестувальників приєдналися науковці, культурологи, геологи й навіть дехто зі співробітників Національного заповідника «Софія Київська».
Попри те, що майже всі ці чотири роки різні інстанції виносили приписи про заборону ведення будівництва, сьогодні там височить кількаповерховий монстр. «Там завершено близько 50 відсотків робіт, зведено 7 поверхів», — каже Ірина Нікіфорова, активістка-противниця будівництва. Та попри це пані Ірина разом з однодумцями вже готує будівельні рукавички, щоб до останнього камінця розібрати горе-будівлю. Хоча суто юридично цього зробити поки що не можна — потрібне рішення суду.
«Для знесення треба, щоб Київська міська державна адміністрація подала до суду окремий позов», — пояснює адвокат Марина Соловйова. Якщо чиновники не квапитимуться це робити, то громадськість обіцяє «стимулювати» їх усіма можливими способами. На відому відмовку влади, мовляв, грошей немає на демонтаж, кияни вже готують відповідь — починають самі збирати на це кошти.
Тим часом активісти громадських організацій та юристи зізнаються: скоріш за все, забудовник так легко не здасться. І оскаржуватиме й це рішення. Тому зараз головне — не розслаблятися і не гаяти часу.
Та нині, окрім того, що слід розібрати незаконну недобудову, потрібно не забути притягти до відповідальності й тих, хто видавав дозволи на ведення будівельних робіт. Як не дивно, таких у забудовника було чимало. Хтось же їх підписував. І робив це, судячи з рішень уже двох судів, незаконно.