Щорічна процедура запуску у водоймище дворічних мальків товстолобика і білого амура — це чергова спроба місцевих рибоохоронців хоч якось підтримувати у ньому екологічний баланс. Цього разу їм допоміг Запорізький річковий порт та деякі інші користувачі водних ресурсів. 
Як відомо, Каховське водосховище — це унікальна штучна споруда, стан якої має контролюватися і регулюватися людиною. Починаючи з 1990-х років людина в особі держави цими функціями фактично знехтувала. Зокрема, практично припинено зариблення акваторії, через що водойма потроху перетворюється на суміш торфу та інших органічних сполук. Стали нормою замори риби та раків. Почали зникати промислові види риб, поступившись так званим сміттєвим — бичкам, чорноморській голці тощо.
Вчені встановили, що 5 мільйонів мальків товстолобика і білого амура щороку могли б не лише зупинити негативні процеси в Каховському водосховищі, а й посприяти його відновленню. Адже ці породи чудово справляються з рослинним та органічним забрудненням води. І взагалі, якщо на зарибнення (у рамках спеціальної державної програми) витратити до 30 мільйонів гривень, то через кілька років, завдяки відновленню повноцінного промислового лову і відповідних відрахувань на зариблення, можна було б вийти не лише на самоокупність, а й на прибуток.
Але на Запоріжжі цього року випустять лише 156 тисяч мальків...
Запорізька область.