Президент України Віктор Янукович доручив Генеральному прокурору Віктору Пшонці проаналізувати факти порушень законодавства під час виборчого процесу в одномандатних виборчих округах. Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.
За результатами проведеного аналізу головний наглядовий орган країни має вжити заходів реагування згідно з чинним законодавством.
Про проведену роботу Генеральний прокурор має доповісти Президенту до 12 листопада 2012 року.
 
Пристрасті довкола Первомайська не вщухають...
 
Провладний кандидат у народні депутати по скандальному одномандатному виборчому округу №132 — заступник голови Миколаївської ОДА Віталій Травянко вже у відставці.
Наразі ЦВК вважає, що  по округу №132, де на стадії підрахунку голосів виборців за Віталія Травянка і представника «Батьківщини» Аркадія Корнацького мали місце неадекватні події, мають відбутися повторні вибори.
Тим часом досі лунають заяви від учасників триденного пікету під будівлею Первомайської міської ради (у приміщенні якої розташована окружна виборча комісія №132), що медики необґрунтовано відмовляли людям у проведенні судово-медичної експертизи на отримані від кийків та сльозогінного газу травми (а саме, коли під час вивезення виконавчою службою на засідання адміністративного суду протоколів виборчих дільниць був задіяний спецпідрозділ «Беркут»). 7 листопада прес-служба Управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА частково спростувала цю інформацію, хоч і не заперечує, що 5 листопада до Обласного бюро судово-медичної експертизи дійсно надходив адвокатський запит із вимогою провести огляд громадянина та визначити ступінь тяжкості отриманих ним на площі перед будівлею Первомайської міської ради тілесних ушкоджень. У коментарі, зокрема, зазначається: «Керуючись «Законом України про судово-медичну експертизу», наказами МОЗ України, адвокату було запропоновано надати запит відповідно до вимог законодавства. Після надання запиту на консультативний огляд, громадянина оглянуто того ж дня». Загалом громадськості повідомили, що медики обстежили 16 людей, які отримали ушкодження під час подій у місті Первомайську.
Олександра МЕНТЕЛЬ.
Знову про гроші...
Сьомого листопада увагу житомирян привернула акція протесту біля виборчого штабу Партії регіонів. Люди, які були агітаторами під час виборчої кампанії, вимагали виплатити їм обіцяні гроші. Учасники акції стверджували: отримали тільки аванс за вересень, а винні їм нібито майже по дві тисячі гривень кожному. За версією протестувальників, їм спершу обіцяли по 70 гривень за 6 годин роботи, потім ця сума скоротилася до 60 гривень, а тепер вони взагалі не можуть добитися грошей. Це вже не перший їх прихід сюди: під стінами штабу вони стояли і п’ятого листопада. Керівник міського виборчого штабу ПР Василь Кучик запевнив людей, що до кінця тижня гроші вони отримають.
Натомість прес-служба обласної організації ПР розповсюдила заяву такого змісту: «Поширення інформації про конфліктну ситуацію з агітаторами від Партії регіонів керівництво обласної організації Партії регіонів вважає некоректним і розцінює як чергову спробу скомпрометувати Партію регіонів. Житомирська обласна організація завжди займала чесну і прозору позицію щодо проведення виборчої кампанії, і питання щодо участі прихильників партії у виборчому процесі як агітаторів вирішуються у робочому порядку — прозоро і в правових рамках. Наразі приводів для спекуляцій на цій темі не вбачаємо. Вважаємо розміщення таких матеріалів у ЗМІ проявом «чорного піару» опозиційних сил і намаганням принизити значимість перемоги, яку здобула Партія регіонів на парламентських виборах».
Олексій КАВУН.
Луганські комуністи почуваються впевнено. Регіонали теж
Попередні підсумки виборів показують, що за списком Партії регіонів до Верховної Ради потрапляє тільки один луганчанин — Олександр Єфремов. Загалом, без врахування двох дільниць, за регіоналів проголосувало 57,06% луганських виборців — це другий показник по Україні. Крім того, експерти відзначають високі досягнення в регіоні й обласної  організації КПУ. В комуністів також другий результат по Україні, після Севастополя — 25,13%. 
Варто зазначити, що після минулих виборів луганські комуністи почуваються комфортно й упевнено. Це, зокрема, вони наочно продемонстрували на мітингу, присвяченому 95-й річниці Великої Жовтневої соціалістичної революції, що відбувся в Луганську 7 листопада. Тут учасники зборів прийняли резолюцію, в якій зажадали від Президента Віктора Януковича «притягти до відповідальності всіх чиновників, які порушували виборче законодавство та фальсифікували підсумки голосування». Крім того, оголосили старт збирання підписів під зверненням до Кабміну за відставку глави ОДА.  Однак голова облдержадміністрації Володимир Пристюк вважає, що замість «продовження виборчої кампанії луганським комуністам варто було б зосередитися на реалізації передвиборних обіцянок та розробці відповідних законопроектів».
Цього самого дня у центрі Луганська відбувся мітинг представників ВО «Свобода» проти комуністичної ідеології та символіки. Його учасники вимагали державного визнання ОУН-УПА як борців за незалежність України, а також закликали своїх прихильників бойкотувати представників російського бізнесу на Луганщині, зокрема, компанію «Луганськвода», яка має російського концесіонера. «Свободівці» показово розтоптали прапори із символікою КПУ та Партії регіонів, викинувши комуністичні прапори «на смітник історії». У такий своєрідний спосіб націонал-патріоти відзначили день народження свого лідера Олега Тягнибока та проходження своєї організації до складу Верховної Ради.
Алла АНТІПОВА.