Триває 12-та доба підрахунку результатів голосування на виборах народних депутатів України 28 жовтня. ЦВК у режимі так званого безперервного засідання, яке розпочалося наступного дня після виборів і триватиме, доки не буде здано останній протокол від ОВК, прийняла протоколи про підсумки голосування від 224 округів із 225, усіх, окрім одного — 223-го в Києві, де триває боротьба між висуванцем «Свободи» Юрієм Левченком та екс-главою Шевченківської РДА, самовисуванцем Віктором Пилипишиним.

До ЦВК продовжують надходити скарги від учасників виборчого процесу та їхніх довірених осіб, однак більшість із них не задовольняється за відсутності належних доказів та правових підстав. Скажімо, саме така мотивація була у ЦВК під час розгляду скарги кандидата у народні депутати України в сумнозвісному столичному окрузі №223 Вадима Гладчука, у якій він просив визнати бездіяльність ОВК №223. ЦВК відмовила в задоволенні скарги, однак доручила виборчій комісії до 15-ї години 9 листопада скласти та підписати протоколи про встановлення підсумків голосування у загальнодержавному виборчому окрузі та в одномандатному виборчому окрузі №223, а також звернула увагу комісії на необхідність неухильного дотримання вимог виборчого законодавства України під час встановлення підсумків голосування.

ЦВК хоче провести повторні вибори в п’яти одномандатних виборчих округах — як відомо, 5 листопада ЦВК ухвалила постанову про неможливість встановити результати голосування на виборах народних депутатів України 28 жовтня в округах №№ 94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 (Черкаси), 197 (Канів, Черкаська область) та 223 (Київ). Однак опозиція виступає проти перевиборів у п’яти округах, які визначила ЦВК, і вимагає визнання своїх висуванців переможцями в 13 проблемних округах, або ж узагалі провести повторні перевибори по всій Україні. Під стінами ЦВК четвертий день триває мітинг прихильників опозиції. Чинний депутат бютівець Андрій Сенченко, котрий потрапляє і до нового парламенту, зареєстрував у Верховній Раді проект постанови №11400 про перевибори по всій Україні — як у загальнодержавному багатомандатному окрузі, так і в усіх 225 одномандатних округах — на неділю, 13 січня. «Прийняття постанови дозволить відновити гарантоване Конституцією право громадян на вільне волевиявлення через вибори і забезпечить злагодженість та спокій у суспільстві» — стверджує А. Сенченко.

Водночас у ЦВК найоптимальнішим терміном для проведення повторних виборів у п’яти одномандатних округах вважають березень. «Строки призначення повторних виборів значно більші, хоча б із тієї причини, що Верховна Рада України сьомого скликання повинна обрати керівництво, сформувати комітети і після того перейти до законотворчої роботи. Внаслідок законопроектної роботи, гадаю, що може бути прийняття закону, який би дозволив та встановив рамки проведення повторних виборів із підстав, про які ЦВК говорить далеко не перший день відносно проблемних округів», — сказав заступник голови ЦВК Андрій Магера в інтерв’ю журналістам.

У свою чергу, член ЦВК Михайло Охендовський нагадав, що грошей на повторні вибори нема — держбюджет-2012 не передбачає відповідних бюджетних асигнувань. «Сподіваємося, що відповідні видатки будуть враховані під час розгляду Верховною Радою проекту бюджету на 2013 рік», — сказав М. Охендовський. Водночас, за його словами, ЦВК ще не визначала обсяг фінансових ресурсів, які необхідні для проведення повторних виборів.

Станом на 11-ту годину вчора ЦВК опрацювала 99,98% протоколів ОВК у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. За Партію регіонів проголосували 30,00% виборців; за ВО «Батьківщина» — 25,54%; за партію «УДАР Віталія Кличка» — 13,96%; за Комуністичну партію України — 13,18%; за ВО «Свобода» — 10,44%. Решта партій не долають прохідний п’ятивідсотковий бар’єр.

Цитата

Володимир ШАПОВАЛ, голова ЦВК:

«Уявіть собі першу декаду січня і уявіть собі умови фінансування виборчої кампанії. На початку року завжди виникають складнощі організаційного характеру, і тому це — додаткова проблема, яку треба, принаймні, враховувати».

(Із інтерв’ю Першому Національному телеканалу).

Біля будівлі Центральної виборчої комісії триває мітинг протесту Об’єднаної опозиції проти фальсифікацій на виборах до Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.