Насамперед хочу привітати всіх наших громадян з успішним проведенням вільних, чесних, прозорих і конкурентних виборів парламенту, результати яких відображають реальне волевиявлення народу України.

Гадаю, що інакше просто й не могло бути. Український народ ще раз підтвердив свою державну мудрість і політичну зрілість, проголосувавши не за солодкі гасла базік і популістів усіх мастей, а за творчий курс, творчу стратегічну програму Президента України Віктора Януковича, розумної альтернативи якій просто немає. Це наш єдиний шанс. І народ його побачив і підтримав. Хочеться вірити, що й український політикум буде на належній висоті, під стать своєму народу й виявить своє державне мислення, свою далекозорість, а не політичну короткозорість. Уміння мислити масштабно, по-державному, а не виходячи зі своїх вузькопартійних, корпоративних інтересів.

Багато йшлося про те, що ця виборча кампанія стане іспитом на прихильність України принципам демократії. І вже сьогодні очевидно, що влада й громадянське суспільство успішно витримали це непросте випробування.

І саме голосування, і підрахунок голосів пройшли без системних порушень, відкрито і чесно. Кращим підтвердженням цього стала кількість мандатів, отриманих опонентами влади.

Минулі вибори стали першими за всю історію України як у країнах західної демократії змаганням передвиборних програм, а не війною на знищення, що розколює країну. Цьому сприяв і ухвалений конституційною більшістю всіх фракцій парламенту Закон України «Про вибори народних депутатів України».

І вперше в новітній історії України партія, яка перебуває при владі, у чесній і конкурентній боротьбі здобула переконливу перемогу. Партія регіонів одержала майже удвічі більше мандатів до Верховної Ради України, ніж так звана «усічена опозиція», що зрадила вождя помаранчевої революції Віктора Ющенка, на чолі з її лідерами — головними «тушками» країни. Більше того — це досягнуто в умовах світової фінансової кризи, що зачепила й нашу країну.

Тому для нас удвічі цінніший кожний відданий за Партію регіонів голос. Адже голосувати за популізм опозиції нескладно. А підтримати творчі кроки влади — це прояв зваженої, дорослої громадянської позиції. Наша з вами загальна перемога, шановні виборці, гарантує продовження розпочатого Президентом України Віктором Януковичем курсу на розвиток країни й підвищення рівня життя кожної людини.

Хочу подякувати кожному з понад 600 тисяч членів дільничних і 4 тисяч членів окружних виборчих комісій, котрі чесно виконали свою роботу.

Вітаємо ми й принципову позицію більшості майже з 4 тисяч міжнародних спостерігачів, понад 360 тисяч спостерігачів від партій, кандидатів у народні депутати України й громадських організацій.

Багато в чому завдяки їхнім оцінкам демократичність обрання нової Верховної Ради визнана світовим співтовариством. Така авторитетна організація, як ОБСЄ, вказавши на недоліки, які ми виправлятимемо надалі на законодавчому рівні, у цілому визнала вибори відповідними до міжнародних стандартів. Із заявою аналогічного змісту виступив Президент Польщі Броніслав Комаровський. Я упевнений, що завдяки успішному проведенню виборчої кампанії ми наблизилися до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Вибори-2012 стали сходинкою, стартовим майданчиком, з якого Україна стартуватиме до нових висот у своєму соціально-економічному розвитку. Але виборну сторінку нашої історії вже перегорнуто. І сьогодні, як переможець парламентських виборів, Партія регіонів закликає всі політичні сили, що пройшли в парламент, об’єднати зусилля навколо головного пріоритету — розвитку й процвітання України.

Ми зацікавлені в широкій консолідації всіх політичних сил в ім’я майбутнього нашої держави. Так уже історично склалося, що на території нашої країни проживають представники різних національностей, котрі говорять на різних мовах, носії різних національних культур, сповідують різні релігії. Але це ще раз підкреслює, що Україна — багатолика. Але вона одна. Одна для всіх нас. І нам разом у ній жити. Тому й підняти її ми зможемо тільки об’єднавшись. Тільки консолідувавши зусилля. Тільки всі разом. Ставлячи понад усе найвищі інтереси держави й народу.

Нам би хотілося бачити в новому парламенті справжню, патріотичну опозицію, що відповідає всім європейським стандартам, яка ніколи, ні під яким приводом не працюватиме на руйнування держави та її дискредитацію.

Насамперед ми зобов’язані відповісти на головне запитання — як в умовах нестабільності світової економіки забезпечити динамічний розвиток України й захистити людей від зовнішньої хвилі кризи.

Адже не секрет, що перспективи єврозони і Європейського Союзу на найближчі роки — це економічне зростання, близьке до нуля. У багатьох європейських країнах, де рівень життя ще поки що вищий, ніж в Україні, різко знижуються соціальні стандарти й соціальна захищеність більшості людей.

На цьому тлі чинна українська влада дивує експертів і осоромлює скептиків. Ми створили майданчик, на якому будуємо майбутнє держави. Це економічна, фінансова й політична стабільність, яка дає змогу в складних умовах глобальної світової економічної кризи підвищувати пенсії, зарплати й соціальні допомоги. Середня зарплата за два роки зросла на 60 відсотків. Більш як на третину збільшилася середня пенсія. І такі тенденції збережуться й на майбутнє. Підвищення соціальних стандартів у житті людей — це наша стратегічна лінія, від якої ми не відступимо ніколи.

Парламентське скликання, що завершує роботу, поклало початок фундаментальним реформам: пенсійній, податковій, регуляторній, адміністративній, судово-правовій, земельній. Виконуючи президентську програму модернізації, ми якісно змінюємо обличчя країни.

Результати цих кроків будуть відчутні не одразу. Але вже сьогодні ми одержуємо позитивні оцінки. Україна піднялася на 15 пунктів у рейтингу умов ведення бізнесу. За даними Всесвітнього банку й Міжнародної фінансової корпорації, наша країна ввійшла в першу трійку держав, які найбільше спростили ведення бізнесу.

У рейтингу конкурентоспроможності економік Всесвітнього економічного форуму ми піднялися на 9 позицій. І це в той час, коли владу не критикує тільки ледачий. Але всупереч цьому ми все одно динамічно рухаємося вперед — і це найголовніше!

Зміцнюються позиції України й на міжнародній арені. Ми сьогодні відмовилися від згубного для України помаранчевого зовнішньополітичного курсу, що ділив увесь світ на своїх і ворогів, і позначав як головного потенційного суперника і супротивника дружню нам Росію й братній російський народ. Навпаки, реалізована чинною владою зовнішньополітична доктрина спрямована на побудову нормальних, цивілізованих, партнерських відносин з усіма країнами Заходу й Сходу з урахуванням наших національних інтересів. Відновлення добрих, дружніх, добросусідських відносин з нашим головним стратегічним партнером — Росією — дасть нам можливість разом знайти збалансоване рішення, що відповідає інтересам України та Росії, і з газової тематики, як у частині зміни формули ціни на газ, так і в частині підвищення ефективності використання нашої газотранспортної системи.

На порядку денному — напрацювання законодавчої основи для виведення економіки з «тіні», залучення інвестицій, забезпечення енергетичної незалежності країни.

Пошуку відповідей на ці запитання сприяє те, що парламент останніми роками налагодив конструктивну роботу й повернув собі статус одного із центрів стабільності в державі. Ми не маємо права розміняти це досягнення на політичні протистояння.

І я упевнений, що ми успішно поставимо фінальну крапку в роботі шостого скликання українського парламенту — приймемо реальний, збалансований Державний бюджет на 2013 рік. Бюджет розвитку із вмонтованими в нього соціальними компенсаторами для широких верств населення. Внесемо зміни в Регламент Верховної Ради. Тим самим ми закладемо основи для нормальної життєдіяльності країни і якісної роботи наступного скликання парламенту.

Партія регіонів зробить усе можливе й закликає до цього всі конструктивні сили парламенту, щоб ми в найкоротший термін у новій Верховній Раді сформували органи управління й взялися до ефективної законодавчої роботи.

Народ з нетерпінням чекає від нової Верховної Ради конструктивної, законотворчої роботи на благо України й українського народу.

Партія регіонів, як переможець парламентських виборів, зробить усе можливе й від неї залежне, щоб виправдати надії й сподівання десятків мільйонів людей на краще життя. Тому що наша перемога — це перемога всієї України.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, перший заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді України.