У Щорічному посланні до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2012 році» Президент України Віктор Янукович актуальним завданням 2012 року визначив прискорення реформування національної економіки й соціальної системи. Ініціатором обговорення вдосконалення конституційно-правового регулювання економічних відносин у контексті роботи Конституційної Асамблеї виступив Інститут законодавства Верховної Ради України.

Ключові проблеми модернізації економіки України, її правового забезпечення різними галузями національного законодавства та перспективи розвитку конституційної економіки нещодавно обговорили представники апарату Верховної Ради України, Конституційного Суду України, науковці на круглому столі в інституті.

Засідання відкрив директор Інституту законодавства Верховної Ради України, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко, який окреслив загальні проблеми законодавчого забезпечення модернізації Конституції України, звернув увагу на необхідність удосконалення конституційно-правових умов для регулювання вітчизняної економіки, а також висловив сподівання, що семінар стане форумом для обговорення питань реформування економічної складової Основного Закону України.

Володимир Устименко, заступник директора Інституту економіко-правових досліджень НАН України, доктор юридичних наук, професор, зупинився на окремих аспектах методології науки конституційної економіки та особливостях правового регулювання відносин власності в Україні.

Суддя Конституційного Суду України, кандидат юридичних наук Володимир Кампо звернув увагу на деякі проблеми судочинства та правозастосування, зокрема, в економічній сфері, а також відзначив актуальність соціологічного підходу до дослідження права та юридичної науки.

Питанням, пов’язаним із більш чітким визначенням конституційно-правових механізмів з урахуванням балансу публічних та приватних інтересів, а також підвищенням ролі приватного власника, було присвячено виступ завідувача відділу Інституту законодавства, доктора юридичних наук, професора, члена-кореспондента НАПрН України Руслана Стефанчука.

Загальна дискусія учасників круглого столу торкнулася проблем економічного розвитку та напрямів удосконалення правового регулювання відносин власності та господарювання, використання зарубіжної практики і досвіду. Учасники наголошували на ключових питаннях конституційно-правового забезпечення продовольчої безпеки України, взаємовідносин держави і приватного інвестора в державно-приватному партнерстві, ефективності функціонування спеціальних економічних зон тощо.

Як один із напрямів модернізації Конституції України передбачається запровадження окремого розділу в Основному Законі, присвяченого правовому регулюванню економічної системи України. Учасники висловили пропозицію щодо обговорення можливості закріплення в Конституції України засад приватизації, реприватизації, націоналізації тощо як інструментів регулювання економіки.

Пропозиції та рекомендації учасників круглого столу щодо удосконалення конституційно-правового регулювання економіки України планується опублікувати та передати до Конституційної Асамблеї.

Вл. інф.