Кодекс етики депутатів та посадових осіб виконавчого апарату розробили в Донецькій обласній раді. 
Очікується, що документ ухвалять на найближчій сесії. «Питання, яке стосується прийняття кодексу, насамперед несе в собі моральний аспект, — вважає голова облради Андрій Федорук. — Депутати повинні толерантніше, з підвищеною увагою ставитися до людей, які шукають допомоги в розв’язанні життєво важливих питань. Крім того, цей документ складено відповідно до законодавчої бази України та з урахуванням правових практик Євросоюзу. Впровадження кодексу наблизить нас до європейських стандартів».
Облрада з кінця 2011 року бере участь у реалізації одного з компонентів програми Ради Європи із проведення оцінки стандартів публічної етики і розробки кодексів поведінки для посадових осіб органів місцевої влади. «Кодекс встановлює етичні норми і правила службової поведінки посадових осіб для гідного виконання ними своєї професійної діяльності, а також сприяння зміцненню авторитету та довіри громадян до органів місцевого самоврядування. Це морально-етичні зобов’язання, які беруть на себе депутати — еліта суспільства», — зазначив голова постійної комісії з питань адміністративно-територіального устрою і регіонального розвитку обласної ради Микола Загоруйко.
Особливу увагу автори кодексу приділили роботі зі зверненнями громадян. За документом, депутати та чиновники повинні сумлінно розглядати всі звернення, суворо дотримуватися графіка прийому громадян, не припускатися формалізму під час розгляду скарг. Народним обранцям та посадовим особам заборонено використовувати свої повноваження, якщо це суперечить інтересам громади і нормам законодавства, а приносить користь лише самому посадовцю чи членам його сім’ї.
Донецька область.