Те, що вулиця — не найкращий вихователь, загальновідомо. Тому у селищі Клесів Сарненського району намагаються охопити дітей корисними справами, зокрема спортом. Нещодавно тут відкрили шахову академію, діє філіал Сарненської дитячо-юнацької спортивної школи.

Цікаво, що у селищі дуже популярна боротьба: греко-римська та вільна (жіноча). 70 дітей шкільного віку відвідують заняття із цих видів спорту у створеному торік громадському спортклубі «Фаворит», який орендує приміщення у ДЮСШ.

— Цей клуб очолює місцевий підприємець, вчитель фізкультури за фахом, майстер спорту з греко-римської боротьби Сергій Скумін — людина, віддана цьому виду спорту понад півтора десятка років, — розповідає Клесівський селищний голова Віктор Буйний. — На його прикладі я вкотре переконуюсь, що успіх багатьох починань залежить саме від особистості. Сергій Вікторович Скумін вміє заохотити дітей до занять цим видом спорту. А ще він хороший організатор, що проявилося під час капітального ремонту ДЮСШ. Не витративши жодної копійки бюджетних коштів, він (і ми у цьому його підтримали) зумів залучити до капітального ремонту спортшколи, облаштування її необхідними тренажерами, до будівництва котельні тощо спонсорів не лише із числа підприємств, а й окремих мешканців Клесова. Тепер приміщення у такому стані, що й не соромно провести тут міжнародний турнір з греко-римської боротьби. Це ми й збираємось зробити 10 листопада. Чекаємо спортсменів із чотирьох країн, а також з інших регіонів України.

— На жаль, розвиток спорту з огляду на економічну кризу фінансується не на тому рівні, який потрібен. Тому в нашому селищі вирішили створити громадський спортивний клуб «Фаворит», — розповідає його керівник й одночасно тренер на громадських засадах Сергій Скумін. — Він має власний банківський рахунок, на який надходять кошти спонсорів, необхідні для функціонування клубу, поїздок на змагання. На громадських засадах разом зі мною дітей тренують також Олександр Кутра, Валерій Омельковець, Ігор Мельник. І взагалі, з колективом ДЮСШ у нас дружні стосунки, бо й мета спільна — залучити дітей до занять фізкультурою та спортом.

Спостерігаю, як завзято тренуються маленькі борці-першокласники.

— Стараються, — перехоплює мій погляд Сергій Скумін. — Звичайно, не всі вони у майбутньому стануть великими майстрами, але є справді талановиті діти, які згодом зможуть гідно представляти нашу країну і на міжнародних змаганнях.

Одними з найкращих керівник «Фаворита» називає дев’ятикласницю Анастасію Дякову та п’ятикласницю Тетяну Заяц, які вже є кандидатами у майстри спорту.

Клесівський «Фаворит», незважаючи на те, що йому лише рік, гідно представляє Україну на різних міжнародних турнірах. Нещодавно його вихованці повернулися з німецького міста Грайсвальда, де посіли п’яте загальнокомандне місце, а також шість перших місць та два других в особистих змаганнях. Такі самі амбітні плани у клесівських борців і на найближче майбутнє, бо мають чимало запрошень на міжнародні турніри. Зокрема, на 2013 рік — до Білорусі та Швеції. Тож щодня юні борці тренуються сумлінно і наполегливо, щоб успішно на них виступити.

 

Рівненська область.

Фото надане клубом «Фаворит».

Команда «Фаворита» під час змагань у німецькому місті Грайсвальді, із кубком — Сергій Скумін.