Центральна виборча комісія в режимі засідання продовжує приймання протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та протоколів ОВК про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі.

Як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК, комісія вже прийняла протоколи 222 ОВК. Члени ЦВК підписали протоколи Центральної виборчої комісії про результати виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах, згідно з якими визнано обраними 22 народних депутатів України. А саме, в одномандатному виборчому окрузі № 24 визнано обраним Якова Безбаха, в окрузі № 25 — Ігоря Циркіна, в окрузі № 27 — Олександра Момота, в окрузі № 29 — Віктора Бутківського, в окрузі № 31 — Костянтина Павлова, в окрузі № 33 — В’ячеслава Задорожного, в окрузі № 36 — Артура Мартовицького, в окрузі № 45 — Юхима Звягільського, в окрузі № 57 — Сергія Матвієнкова, в окрузі № 69 — Віктора Балогу, в окрузі № 74 — Ярослава Сухого, в окрузі № 79 — Володимира Бандурова, в окрузі 

№ 105 — Сергія Горохова, в окрузі № 106 — Олексія Кунченка, в окрузі № 107 — Сергія Дунаєва, в окрузі № 109 — Володимира Медяника, в окрузі № 111 — Олександра Коваля, в окрузі № 112 — Юлія Іоффе, в окрузі № 113 — Віктора Тихонова, в окрузі № 146 — Юрія Шаповалова, в окрузі № 200 — Антона Яценка, в окрузі № 214 — Віктора Чумака. Загалом уже визнано обраними народними депутатами України 24 особи.

Комісія залишила без розгляду по суті скаргу кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 20 Б. Загреви, в якій він просив визнати протиправними дії ОВК зазначеного округу щодо встановлення підсумків голосування та затвердження підсумкового протоколу ОВК, а також зобов’язати окружну виборчу комісію забезпечити проведення повторного підрахунку голосів на чотирьох виборчих дільницях цього округу, оскільки її подано до неналежного суб’єкта розгляду.

Під час засідання комісія розглянула ще одну повторно подану скаргу Б. Загреви, в якій він просив визнати протиправними дії ОВК одномандатного виборчого округу № 20 щодо прийняття та розгляду нею документів дільничних виборчих комісій. Крім того, суб’єкт звернення просив визнати протиправною бездіяльність зазначеної ОВК щодо незабезпечення перевірки комплектності документів усіх ДВК та цілісності упаковки всіх пакетів з виборчими документами, а також ведення протоколу засідання ОВК у режимі реального часу та зобов’язати цю виборчу комісію забезпечити проведення повторного підрахунку голосів на всіх виборчих дільницях округу. Після обговорення комісія залишила без розгляду по суті скаргу Б. Загреви в частині визнання протиправними дій ОВК одномандатного виборчого округу № 20, оскільки її подано до неналежного суб’єкта розгляду. В частині визнання бездіяльності зазначеної ОВК та зобов’язання провести повторний підрахунок голосів на всіх виборчих дільницях скаргу також залишено без розгляду по суті за відсутності належних правових підстав. У задоволенні інших вимог, зазначених у скарзі, відмовлено.

Також залишено без розгляду по суті повторно подану скаргу І. Філіппа — довіреної особи кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 34 Максима Костромського — на бездіяльність ОВК зазначеного виборчого округу, оскільки її подано повторно з порушенням строку подання.

Учора ЦВК прийняла протоколи з проблемного округу № 197 (Канів, Черкаська область), де переміг Богдан Губський. Раніше ЦВК ухвалила постанову про неможливість встановлення результатів виборів у цьому окрузі через пошкодження виборчої документації. Однак, як заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, за законом у ЦВК немає іншого шляху, як прийняти протоколи з округу. «Далі ми будемо вивчати ситуацію», — сказала Ж. Усенко-Чорна.