Нищівну поразку партії влади на парламентських виборах у Львівській області голова облдержадміністрації Михайло Костюк пояснив тим, що її електорат зменшився на 30—40 відсотків через мовний закон. Немає чим похвалитися керівнику області і в економіці. Найбільші надходження до бюджету традиційно дають горілчана промисловість та залізниця. Проте очікуваного зростання немає.
З приходом до влади Михайло Костюк припустився двох помилок, вважає один із колишніх керівників Львова, який попросив не називати його прізвища. Перша й основна — прорахунки під час формування бюджету на 2012 рік. Кошторис області складається з державних коштів більш як на 80 відсотків. Треба було сидіти в Києві й працювати з Кабміном та парламентом, щоб коштів виділили більше, аби змінили пропорції. Натомість глава ОДА під час формування бюджету їздив за кордон — ялинки повіз у Ватикан, займався регіональним туризмом за державний кошт. Друга помилка: якщо бракує коштів, потрібно раціонально їх використовувати, а це робиться не самотужки, а лише у співпраці з обласною радою. Оскільки механізмів співпраці з облрадою не закладено, а є лише протистояння, немає звідки черпати додаткові ресурси, тому Львівська обласна державна адміністрація та її голова приречені. З цієї причини, мабуть, очільник ОДА й кидається в різні боки в пошуках нових друзів та покровителів.
Михайло Костюк ніби зібрав найгрізнішу за роки незалежності команду. Львівською ОДА керують три залізничні генерали і один міліцейський полковник. Попри засилля силовиків у стінах адміністрації, її голові, на думку експертів, не вдалося зробити головного — змінити моральний клімат у регіоні. Побори, відкати, хабарництво, корупція — це основні болячки часу і відповідь на запитання, чому на Львівщину не йдуть інвестиції.
Показовою ілюстрацією до цієї думки став Міжнародний економічний форум, який відбувся у Львові. Про співпрацю домовлялися не бізнесмени, не приватний капітал, а урядові інституції центру та регіону. Голова ОДА Михайло Костюк підписував угоду про співпрацю з головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владиславом Каськівим. Тоді як представники бізнесу не підписали жодної угоди.
Львів.