Проводити виїзні семінари з вивчення досвіду господарювання на місцях, в районах є традиційною методикою роботи Кіровоградської обласної ради та її голови Миколи Ковальчука. А побувати в Оникіївському лісгоспі, зразковому щодо ведення лісового господарства на Кіровоградщині, для багатьох керівників органів місцевого самоврядування було давньою мрією. Результати від її здійснення виявилися навіть переконливіші, ніж усі сподівалися.

 

Передусім директор лісгоспу Сергій Слюсаров ознайомив гостей зі станом лісового господарства області загалом та на своєму підприємстві — зокрема. Навіть попри більш ніж переконливі фінансові результати господарювання, оникіївським трудівникам справді є чим похвалитися — від лісової дороги з твердим покриттям до сучасного лісорозсадника, тепличного господарства та майданчика для реалізації декоративного посадкового матеріалу. Побачили гості й цех переробки деревини, який готує матеріали для експортування, та нове насіннєве сховище.

Усіх, хто приїздить до Оникіївського лісгоспу, особливо вражає стан благоустрою територій лісгоспу та лісництва. Традиційно тут запрошують гостей до дендрарію ім. В. Г. Єрмолаєва, закладеного 2001 року, в якому налічується більше 200 видів і форм дерев, чагарників та ліан. Не менше захоплення викликає парк-експозиція «Лісові стежки», а біля фазанарію та вольєра для утримання диких парнокопитних тварин можна познайомитися з представниками місцевої фауни. Розростається тут і страусова ферма. Діє створений руками працівників підприємства просвітницький майданчик з біотехнічними спорудами для підгодівлі тварин «Мисливський куток».

А якщо пройтися екологічною стежиною одного з найбільших рекреаційних пунктів області — урочища Чобіток, можна відчути справжній осінній настрій природи — суворий і прекрасний.

Для повноти картини залишається додати, що підприємство є базовим для розвитку місцевої громади. Бо на його допомогу розраховують і сільська рада, і місцева школа, а для працьовитих жителів тут створено робочі місця. Особливо голови районних та міських рад відзначили творчий підхід у досить таки результативній роботі лісівників.

Довідка. У складі лісгоспу — ліси на територіях Кіровоградського, Маловисківського, Новоархангельського та Новоукраїнського районів Кіровоградщини, а також частково — Уманського району Черкаської області. В колективі працює 121 особа. Тільки нинішнього року тут висаджено понад 275 га лісових насаджень, постійно зростають обсяги вирощування декоративного посадкового матеріалу, активно розвивається рекреаційна діяльність.

Фото автора.

 

Традиційний знімок на згадку: перший ліворуч — голова ОДА Микола Ковальчук, посередині — директор лісгоспу Сергій Слюсаров.

На території лісгоспу знайшла собі місце й капличка.

Розсадницькі шкілки.