Глобальні зміни клімату обіцяють збитки рибальським підприємствам. Під загрозою зриву опинилася важлива осіння путина, доходи від якої зазвичай дають можливість протриматися до завершення «заборонного» періоду весняного нересту.

— З початку жовтня азовська хамса через Керченську протоку перебирається на зимівлю в Чорне море, де її вже чекають сейнери. Однак нинішнього року косяки хамси до місць лову досі так і не вийшли — вода в Азовському морі залишається надто теплою, і риба почувається там цілком комфортно. Закупівельні ціни на неї залишаються високими, але уловів, як і раніше, немає, — нарікає директор рибальського кооперативу «Рибалки Херсона» Анатолій Довбня.

Така ситуація і в Дніпро-Бузькому лимані, де з 1 жовтня раніше завжди «стартував» вилов дніпровської тюльки. До холодів розрізнені групи дрібної рибки збираються в щільні косяки, які наповнюють спеціальні сіті з дрібними вічками. Однак нині ці сіті здебільшого порожні, хоча осінь іде до завершення. Причина та сама: температура води в лимані навіть під кінець жовтня трималася на літньому рівні — плюс шістнадцять градусів Цельсія, у тюльки просто «збився календар».

— Квота рибальських підприємств регіону на вилов дніпровської тюльки нинішнього року обчислюється 615 тоннами.  Минулими роками промисловики за жовтень «вибирали» і до тисячі тонн, однак сьогодні маємо інформацію про те, що їхній загальний улов не перевищує... чотирьох тонн. При цьому тюльки вистачає й у низов’ях Дніпра, і біля дамби Каховської ГЕС, — рибалок просто підводять примхи погоди, — підтвердила начальник відділу іхтіології управління «Херсондержрибоохорони» Лілія Курсіна.

Тюлька й хамса на півдні України завжди були найдешевшою рибою. 

Кілограм першої в розпал осінньої путини ще недавно можна купити за дві гривні, а другої — за 6—8, чим охоче користувалися пенсіонери й незаможні, заготовлюючи задешево запаси на зиму. Однак нинішнього року відсутність колишнього достатку позначається й на цінах: через нестачу риби на ринках вони тримаються на рівні вдвічі вище колишнього. Споживачі побоюються, що падіння цін цього сезону може не бути взагалі. Якщо тривале потепління зміниться різким похолоданням, путина триватиме лише кілька днів, і потім у Дніпро-Бузькому лимані почнеться льодостав. А виловлювати рибу з-під льодової кірки — заняття і важке й не надто «врожайне». 

 

Херсонська область.