Позавчора, 5 листопада, на майдані під Центральною виборчою комісією розпочалися акції протесту проти фальсифікації результатів виборів щонайменше в 13 одномандатних округах, де, за твердженням опозиції, перемогли її представники, а перемогу приписали висуванцям від влади.

Події на площі Лесі Українки повертали присутніх у ретроспективу: здавалося, на календарі знову листопад 2004 року. Запальні промови захриплих партійних лідерів, щире обурення рядових мітингувальників очевидним нахабством «переможців», підтверджене камерами журналістів і незалежних спостерігачів із засідань окружних комісій, де правили бал не чесна виборча арифметика, а політична доцільність і диктат «правильних» кандидатів у депутати; новини з ЦВК, як фронтове зведення... Щоправда, на відміну від Майдану восьмирічної давності, нинішня «революція» має локальний характер: мітингувальники у щільному оточенні «Беркуту» змушені були ділити і так невелику площу з базарниками: постійно діючий ярмарок з його стійким і їдучим оселедцевим «ароматом», очевидно, за ідеєю його організаторів, найліпше прикрашає територію перед адміністративною будівлею ЦВК і облдержадміністрацією...

Окружний адмінсуд завбачливо заборонив проведення акцій у Києві до 12 листопада: міліцейський гучномовець невтомно попереджав мітингувальників, що у разі невиконання судового рішення спецназ змушений буде застосувати проти «шановних громадян» спеціальні засоби. Однак «шановні» «законну заборону на мирне зібрання» нехтували, особливо на «вечірньому засіданні» мітингу: після роботи і навчання кияни щільно заповнили площу перед Центрвиборчкомом. Підтягнулися і співробітники «Беркуту», які раніше ховалися за огорожею ЦВК. У повному обладунку міліцейські «космонавти» оточили мітинг по периметру і навіть спробували вдатися до штурму. Однак після короткочасного зіткнення з передовими опозиційними загонами за командою повернулися на вихідну позицію.

Тим часом стало відомо, що ЦВК ухвалила постанову про перевибори у низці спірних округів. Голова ради об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, котрий приніс цю новину після зустрічі з головою Центрвиборчкому Володимиром Шаповалом, висловив «часткове задоволення» таким рішенням: «Те, що ЦВК винесла рішення про повторні вибори на п’яти округах, означає, що ми не дали кандидатам від влади незаконно захопити перемогу, але ми не підтримуємо скасування виборів там, де ми перемогли». При цьому пан Яценюк нагадав, що у спільній заяві «Батьківщини», «Свободи» та «Удару» міститься чітка вимога: ЦВК має взяти до свого провадження перерахунок голосів по 13 проблемних округах. «У нас є протоколи, які засвідчують перемогу опозиції на всіх цих округах», — сказав він та додав, що там, де знищені протоколи, опозиція готова йти на перевибори. «Ми не боїмось цього, тому що ми їх однозначно переможемо. Ми висунемо єдиного кандидата на кожному окрузі, а це означає, що ми отримаємо ще кращий результат, ніж мали в Києві і по Україні». Водночас А. Яценюк запевнив, що по тих округах, де є протоколи, опозиція готова подавати позов до Вищого адміністративного суду України.

Лідер партії «Удар» Віталій Кличко також заявив, що влада має змиритися з тим, що її кандидати програли, припинити маніпуляції та визнати перемогу висуванців від демократичних сил. Він повідомив, що лідери опозиції повертаються до ЦВК обстоювати решту вісім округів. «Ми знаємо, що нам ідуть назустріч тому, що бояться, ідуть назустріч тому, що розуміють: люди — це велика сила і проти людей немає жодної іншої сили. І я впевнений, що разом ми захистимо наше право жити в країні, де кожен може впевнено дивитися в завтрашній день. Ми будемо боротися, бо тільки той зможе перемогти, хто бореться».

Голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок підтвердив очевидне: тільки завдяки спротиву людей у багатьох округах мандати не віддано провладним кандидатам. «Влада думала, що люди не вийдуть на вулиці і спокійно спостерігатимуть їхню абсолютну сваволю, зухвальство та зневагу до українського народу, а вона побачила, що народ починає підніматися. Вони думали, що там, де вони панують, перемогу ніколи й нікому не віддадуть. Але саме на Великій Україні, саме на українському Донбасі, саме на півдні України, на Одещині, Миколаївщині повстав народ. Цього вони ніяк не очікували»... А результати голосування в столиці продемонстрували — українці Київ не віддали, а хто не володіє столицею, тому не владарювати над Україною...

Невирішеною залишається доля 11-го і 14-го вінницьких округів. Опозиція вимагатиме або визнати перемогу своїх кандидатів, або ЦВК має також оголосити там дострокові вибори. В коментарі «Голосу України» кандидат у депутати по 11-му одномандатному округу від ОО «Батьківщина» Наталія Солейко погодилася, що одним з варіантів можуть бути перевибори або на окремих дільницях, де її здобуток унаслідок псування чи інших махінацій з бюлетенями «красиво намалювали» супернику, або на всьому округу. Хоча, на її думку, є значно простіший шлях до встановлення істини, адже все можна підрахувати за даними протоколів ДВК з мокрими печатками, перші примірники яких врятовані від фальсифікацій.

...Незважаючи на дощ і повторну спробу спецпідрозділу «Беркут» очистити площу від протестувальників, люди протрималися під ЦВК цілу ніч. Близько другої лідери опозиції роз’їхалися «вирішувати нагальні справи», залишивши чергувати кількох народних депутатів. Учора акції протесту продовжилися. До киян приєдналися посланці з інших регіонів України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті  www.golos.com.ua.