У черкаській ОВК №194 ще до повідомлення про ймовірні перевибори голова, його заступник та юрист комісії зникли у невідомому напрямку. Незважаючи на їх відсутність, решта членів ОВК обрали головуючого, секретаря, склали підсумковий протокол і доставили його до ЦВК. За остаточним підрахунком перемогу з відривом у 12 тисяч голосів здобув кандидат від опозиції Микола Булатецький. Провладний кандидат почесний президент ПАТ «Азот» Валентина Жуковська посіла друге місце.
В окрузі №197 (Канів) через умисне зволікання ОВК з підрахунком голосів результати волевиявлення виборців так і не встановлені. Утім, копії підсумкових протоколів з ДВК, котрі є в розпорядженні опозиції, засвідчують, що тут у Богдана Губського переконливо виграв представник «Батьківщини» Леонід Даценко.
Станом на ранок вівторка приміщення, де зберігаються протоколи ДВК і де засідали члени ОВК, опечатане, його охороняють три міліціонери. Кандидати від опозиції та їх численні прихильники з Черкас і Канева намагалися двома автобусами пробитися до Києва на мітинг під ЦВК, однак їх зупинили працівники ДАІ. Лише кільком десяткам активістів на власних автомобілях вдалося проскочити крізь блокпости й прорватися до столиці. Черкаські опозиціонери вимагають від ЦВК визнання перемоги своїх кандидатів.
Лідія ТИТАРЕНКО.
Хмельницька «Свобода» вимагає припинити тиск
Прес-служба Хмельницької обласної організації ВО «Свобода» заявляє про тиск на сільських голів, який чиниться на них через поразку провладних кандидатів. Голова Красилівської райдержадміністрації на нараді у грубій формі вимагав від сільських голів надати пояснення, чому вони не забезпечили перемогу кандидата від Партії регіонів в окрузі №189, йдеться у заяві прес-служби партії. У зв’язку з цим ВО «Свобода» вимагає від правоохоронних органів дати оцінку таким фактам.
Нагадаємо, під час підрахунку голосів у цьому окрузі було виявлено приписування голосів інших кандидатів Віталію Олуйку, результати виборів на сайті ЦВК було спотворено, відтак ОВК звернулася до Центрвиборчкому з проханням обнулити їх. Врешті комісія визнала переможцем перегонів «свободівця» Ігоря Сабія. За результатами опрацювання 100 відсотків електронних протоколів, за Сабія проголосували 18 509 виборців, за Олуйка — 17 766. Перемогу «свободівця» підтвердили й інші кандидати, які змагалися у цьому окрузі.
Віра ШПИЛЬОВА.
Голоси рахуватимуть знову
Гарячою точкою на політичній мапі Херсонщини залишається виборчий округ № 183 (Комсомольський район обласного центру та Білозерський район області). За підсумками голосування тут переміг мажоритарник від «Удару» Андрій Путілов. Він набрав майже на п’ять тисяч голосів більше, ніж його найближчий за рейтингом суперник — висуванець від Партії регіонів генеральний директор Херсонського суднобудівного заводу Василь Федін. Та останній подав судовий позов про перерахунок голосів, посилаючись на те, що їх рахували при неповному складі дільничних виборчих комісій або у ряді випадків неправильно трактували позначки на бюлетенях. Одеський апеляційний адміністративний суд частково позов задовольнив, постановивши «вжити заходів для перерахунку голосів» на восьми дільницях, але окружна виборча комісія рішення суду досі не виконала, натомість вимагаючи додаткових роз’яснень про те, якими ці «заходи» повинні бути, наче й так незрозуміло. Втім, керівник виборчого штабу Василя Федіна заступник гендиректора ХСЗ В’ячеслав Ярьоменко на прес-конференції заявив, що в разі якщо перерахунок голосів таки відбудеться і не буде виявлено їх підтасування та якихось інших порушень, їхній кандидат надалі не наполягатиме на перегляді результатів виборів по округу № 183.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Голова ОВК попросила охорону
Голову окружної виборчої комісії №99 Ірину Коваленко впродовж кількох днів усюди супроводжує невідомий їй автомобіль. Він же чергує під будинком, де вона проживає, розповіли члени комісії. За їхніми словами, жінка налякана і хвилюється за власну безпеку.
Про те, що за головою ОВК №99, висунутою від партії «Братство», стежать, повідомили й декілька інтернет-видань. Зокрема, «Українська правда» та офіційний сайт Кіровоградської обласної організації Партії регіонів.
Саме цей округ став сумно відомим через судову тяганину з приводу результатів волевиявлення кіровоградців, згідно з якими (за даними ЦВК) представник «Батьківщини» Андрій Табалов (з результатом 32,8%) переміг регіонала Олександра Шаталова (30,27%).
Петро МЕЛЬНИК.