Олександр ЄФРЕМОВ (Партія регіонів):

— Вибори закінчено. Сподіваюся, що навіть із найбільш розпаленілих голів передвиборна риторика хоча б на якийсь час піде в минуле, і ми спільно попрацюємо на благо своєї країни.
Вибори пройшли без системних порушень і в жорсткій, але чесній боротьбі політичних програм і особистостей. Цьому сприяв прийнятий конституційною більшістю парламентів закон про вибори народних депутатів. Підтвердженням демократичності кампанії став той факт, що її результати неможливо було спрогнозувати заздалегідь. А тим поодиноким прецедентам, коли на окремих мажоритарних округах боротьба кандидатів вийшла за рамки здорового глузду й моралі, сподіваюся, дадуть принципову оцінку правоохоронні органи та судова влада. Ми вітаємо чесну позицію більшості з 2797 міжнародних спостерігачів, 360 тисяч спостерігачів від партій і громадських організацій. Безпрецедентна кількість спостерігачів є ще одним підтвердженням відкритості української влади й прагненням до прозорості виборів. Ми одержали десятки позитивних відгуків, багато в чому завдяки їхній об’єктивності демократично обраний новий парламент визнається світовим співтовариством. Звучала й критика, причому далеко не завжди обґрунтована. Але ми відкриті для співробітництва й експертної підтримки в процесі вдосконалювання національного виборчого законодавства. Одним із можливих шляхів розв’язання виявлених проблем є прийняття Виборчого кодексу, який уніфікував би правила проведення виборів усіх рівнів — від президентських до місцевих.
Роман ЗАБЗАЛЮК, («БЮТ-«Батьківщина»)
— Народ України зробив свій вибір, саме опозиційним політичним силам виборці довірили своє майбутнє і сказали рішуче «ні» Партії регіонів. Однак кримінальна олігархія і її ватажки, захопивши владу в країні, брутально блокують переможців від опозиції у цілому та в низці мажоритарних виборчих округів. Як наслідок — вибори до Верховної Ради України 2012 року стали найбруднішими за історію незалежності України. В ході самої виборчої кампанії режим застосував безпрецедентний адміністративний тиск, фальшування і підкуп виборців. Але навіть це не змогло зупинити справедливий вирок населення, винесений цим кримінальним окупантам. Бо сьогодні режим у своїй агонії іде на відкрите фальшування під час підрахунку голосів в ОВК, зокрема, в місті Києві, у Вінницькій, Миколаївській, Київській, Черкаській областях. Кишенькові суди, розглядаючи скарги кандидатів по мажоритарних округах, приймають протиправні рішення виключно на користь провладних кандидатів. Представники місцевих держадміністрацій, жандармські підрозділи міліції, «Беркута», а часто й бандитські організовані злочинні групи захоплюють виборчі комісії, зривають їхні засідання, нищать опломбовані пакети, псують виборчі бюлетені та протоколи або просто їх викрадають. Під контролем Партії регіонів окружні комісії ігнорують такі брутальні дії і стають співучасниками злочинів проти народу України.
Арсеній ЯЦЕНЮК («Наша Україна — Народна самооборона»):
— Події останніх днів поставили під сумнів не просто виборчий процес, а легітимність виборів до Верховної Ради України в цілому. І таке питання сьогодні стоїть не тільки в Україні. Таке питання стоїть у світових столицях та в наших міжнародних партнерів. На жаль, за останні 10 днів Партія регіонів, влада і Президент зробили все для того, щоб Україна знову вийшла на перше місце на шпальтах  світових газет і в перші новинні блоки світових телекомпаній. Ви не вмієте програвати, як і не вмієте вигравати. 
Ми хотіли би чітко звернутися до Президента Януковича, до Партії регіонів та всіх, хто фальшував вибори. Перше. Не зрозуміло, на якій підставі Верховна Рада відмовилася реєструвати постанову Верховної Ради про розслідування фактів фальсифікації виборів до Верховної Ради в 2012 році. Тут є конкретний перелік прізвищ і посадових осіб, починаючи з членів ДВК і ОВК і закінчуючи суддями і прокурорами, які фальшували вибори. Ми вимагаємо негайного розслідування фактів фальсифікацій. Друге. Вимагаємо, щоб ЦВК розглянула заяву трьох опозиційних партій, прийняла до свого провадження процедуру підбиття підсумків результатів голосування і оголосила в цих округах переможців від опозиції, як це підтверджується протоколами ДВК. Третє. Вимагаємо від Президента Януковича реакції — він повинен бути гарантом Конституції, а не гарантом фальсифікацій. Пане Президенте, зупиніть фальшування, зупиніть нелегітимний виборчий процес і поверніть Україну до європейської сім’ї.
Петро СИМОНЕНКО (Комуністична партія):
— Вибори до Верховної Ради, які пройшли 28 жовтня, без усяких застережень можна назвати найбруднішими за всю історію України. За своєю цинічністю, неправдою і ступенем порушень із боку влади нинішня виборча кампанія перевершила всі попередні. Адміністративна сваволя, моральний і фізичний тиск на членів виборчкомів, «каруселі» під час голосування, пособництво порушникам з боку міліції, яка охороняла фальсифікаторів, а не волю народу і його право обирати владу. Закривали очі на явні порушення закону, злочинні маніпуляції навколо списків виборців, як, наприклад, у Миколаївській області — в адмінбудівлі, де розташований Миколаївський обласний комітет КПУ, незаконно прописали 254 особи, причому із зазначенням номерів квартир. Це зайвий раз свідчить про те, що переслідували і які завдання вирішували. Додамо до цього відверте розбазарювання бюджетних грошей на виборчі кампанії чинних чиновників і їхніх родичів, синків із братами та кумами. Ось така «картина маслом», як кажуть в Одесі.
Тому від імені фракції вношу пропозицію про створення тимчасової слідчої комісії із розслідування фінансових зловживань. Потрібно також негайно переглянути закон про вибори й вибори проводити на пропорційній основі.   В Україні вибори за мажоритарною системою — це підкуп, залякування, шантаж, використання адміністративного ресурсу, це було насамперед змагання грошових мішків.
Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ (Народна партія):
— Попередні результати виборчої кампанії свідчать про те, що в суспільстві склалася ситуація невизначеності стосовно багатьох викликів часу. Затяжна системна криза, відхід значної частини суспільства від участі в політичному житті країни породили пригніченість, апатію, невдоволення. Маргіналізація охопила цілі соціальні верстви, незалежно від рівня освіти, кваліфікації та місця роботи, що стало підґрунтям до радикалізму, причому як зліва, так і справа. Все це є гарною поживою для роздумів Конституційної асамблеї, яка в ході своєї діяльності має відповісти на ключові питання: які в Україні державний устрій, форма правління та політичний режим? У ході виборів інвестиції у пакети з гречкою та чорний піар стали головною передвиборною технологією і перевищили інвестиції в економіку.
Причина цього очевидна — неефективність чинної системи місцевого самоврядування. Місцеві ради фактично не виконують покладені на них Конституцією та законами завдання, у тому числі, й через нестачу повноважень та фінансових ресурсів. Більшість звернень та прохань громадян до кандидатів у народні депутати стосуються саме місцевих питань — асфальтування вулиць та міжквартальних проїздів, вивезення сміття, підрізки дерев і розгону бродячих собак. Без дієвого місцевого самоврядування не можлива й ефективна робота Верховної Ради. Тому ініційований Президентом України конституційний процес має вирішити ключові питання, серед яких — реформи влади на місцях. 
Володимир КАПЛІЄНКО, («Реформи заради майбутнього»):
— Сьогодні ми можемо констатувати, що виборча кампанія практично завершилася, а з нею завершилося і жорстоке політичне протистояння у боротьбі за депутатські мандати, що від початку виборчої кампанії тримало в напрузі всю країну. Тепер нарешті всі можуть зітхнути з полегшенням і спокійно без популістського надриву приступити до виконання своїх професійних і службових обов’язків.
Верховна Рада України шостого скликання відпрацювала визначений Конституцією термін і, зробивши свій вагомий внесок у становлення української державності, має піти в історію. Депутатська група «Реформи заради майбутнього» вважає за необхідне відзначити, що в перехідний період, коли новообраний парламент іще не приступив до виконання своїх обов’язків, а нинішній іще не склав свої повноваження, народні депутати України шостого скликання не повинні ухвалювати стратегічно важливих рішень. Це стосується в першу чергу закону про державний бюджет на 2013 рік, оскільки політична відповідальність за стан справ у державі буде покладена на новообраний парламент. 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.