«Поможітє, чим можєтє, сумським слідчим. Вони, схоже, нє мєстні». Під цим заголовком опубліковане журналістське дослідження («Голос України» від 10.08.2012 року) про сімейну драму та «ментовську» тяганину. Сумські пінкертони, скажімо, уже два роки блукають між трьох сосон, з’ясовуючи, хто сприяв сумнівній оборудці (перереєстрації мотоцикла вартістю 200 тисяч гривень і продажу його за тисячу). Власником був Сергій Доручаєв, за заявою якого, начебто, машину зняли з обліку Державтоінспекції й виставили на торги. Купив «Ямаху» за смішну ціну Віталій Доручаєв (імена змінено. — Авт.), батько ошуканого хлопця.

Рік міліціонери вичікували, мабуть, гадаючи, що втручатися в сімейний конфлікт — себе не поважати. Та коли зрозуміли, що справа зайшла надто далеко і стала не приватною (сім’я розпалася, коли Віталій вигнав з дому дружину та Сергія, привласнивши все їхнє майно), порушили кримінальну справу за фактом підроблення заяви. А в липні 2012-го — і відносно Доручаєва-старшого. Розслідують її нині, як мокре горить.

Вірилося, що після втручання газети та принципової позиції Генеральної прокуратури крига скресне. Адже ще 30.08.2012 року вона зобов’язала сумське «око государеве» перевірити викладені у статті доводи і «у встановлений законом строк повідомити редакцію та поінформувати ГПУ». Схоже, розв’язати нехитру задачку з усіма відомими «нє мєстним» слідчим ніяк не вдається і вони таки потребують допомоги. Чи не тому і з відповідями у встановлений законом строк у них не вийшло?

Не знаю, коли у Генпрокуратурі оцінювали професіоналізм підлеглих у створенні відписки, а «Голос України» отримав її із Сум лише 04.10.2012 року.

Із листа заступника прокурора області О. Муравенка:

«Прокуратурою області розглянутий матеріал... щодо тяганини у розслідуванні кримінальної справи, яка перебуває у провадженні СМУ УМВС України в Сумській області.

Встановлено, що вона порушена 05.10.2011. Проведено низку слідчих заходів, спрямованих на встановлення об’єктивної істини, а саме: допитані як свідки особи, що мали стосунок до реєстраційного оформлення «Ямахи V Мах», проведені виїмки з Сумського ВРЕР та ТОВ «Суми-Авто-Трейд» (назву змінено. — Авт.) Призначено почеркознавчі експертизи, виконання останньої, зокрема, доручено Харківському науково-дослідницькому інституту ім. професора Бокаріуса для остаточного встановлення, ким саме виконано підписи на документах з приводу зняття з обліку мотоцикла та його перереєстрації... Вирішено питання про призначення повторної судово-почеркознавчої експертизи у Київському НДІСЕ.

Крім того, заплановані слідчі дії в Києві, Хмельницькому, оскільки встановлені особи, на ім’я яких були складені довіреності на керування мотоциклом.

Прокуратурою Сум було відмовлено в порушенні кримінальної справи відносно працівників ВРЕР, які безпосередньо оформляли документи. Це рішення є незаконним, а тому скасовано 02.10.2012 прокуратурою області. Стан досудового слідства нею контролюється».

Отже, ГПУ контролює сумське «око государеве», те прискіпливо відслідковує дії старанних працівників міліції... І що? А нічого. Створюється враження, що сумлінні «менти» роблять усе, щоб загальмувати розслідування, а місцеві прокурори дивляться на тяганину крізь пальці або ж комусь із них по-батьківськи погрожують. Або вкотре скасовують незаконну постанову, звертають увагу на недоліки та нехлюйське ставлення до обов’язків слідчого... Це і є наглядова функція наглядового органу?..

Інша річ — міліцейське начальство. Тут уміють ставити на місце зарозумілих шерлоків холмсів.

Із відповіді заступника начальника головного слідчого управління МВС України О. Татарова:

«Ваше звернення про неналежне та тривале розслідування кримінальної справи... розглянуто.

Вона порушена за ч. 2 (шахрайство, що завдало значної шкоди потерпілому) ст. 190 та ч. 4 (використання завідомо підробленого документа) ст. 358 КК України. Проведено значний обсяг слідчих дій та оперативно-розшукових заходів, проте досудове слідство не закінчено, винних осіб до кримінальної відповідальності не притягнуто.

Викладені в публікації відомості підтвердилися в частині тяганини та неналежного розслідування. За цими фактами УМВС України в Сумській області провело службову перевірку, винних осіб притягнуло до дисциплінарної відповідальності. Дано вказівки щодо виконання додаткових слідчих дій, необхідних для повного, всебічного й об’єктивного дослідження обставин скоєного злочину та прийняття обґрунтованого рішення.

Стан розслідування кримінальної справи взято на контроль головним слідчим управлінням МВСУ».

Читаю про черговий контролюючий орган і думаю: чи не краще перевірити рівень професіоналізму конкретного слідчого, який не може (не хоче?) поставити крапку в справі, що ламаного гроша не варта? Достатньо проаналізувати, як старший лейтенант міліції Оксана Тимошенко робила виїмки документів, як незаконно припиняла досудове слідство, як зухвало ігнорувала вказівки наглядового органу і не проводила очних ставок із фігурантами кримінальної справи, щоб зробити висновок: «А слідчий хто?»...

Утім, не мені вчити погононосіїв, що взяли «стан розслідування кримінальної справи на контроль». Тільки, мабуть, над таким контролем кури в Сумах сміються.