Десять гектарів бульби підприємець дозволив збирати безоплатно
Низькі закупівельні ціни, по шістдесят копійок за кілограм, поставили під удар тих господарів Прикарпаття, які робили ставку на вирощування бараболі. Розрахунок на її реалізацію до гірських районів не справдився, бо тамтешні ринки заполонила дешева продукція зі Львівської та Волинської областей. Дійшло до того, що стало збитково збирати вирощене.
Підприємець Богдан Дідошак, який орендує земельні паї в селі Раковець Городенківського району, порахував, що затрати на підготовку площі з картоплею, а це десять гектарів, її збирання, сортування, клопоти з реалізацією не окупляться. Тож звернувся до сільської влади з пропозицією, щоб врожай собі забирали соціальні заклади. Сільський голова Іван Лонич, у свою чергу, запропонував організувати викопування бульби центральній районній лікарні, дитсадкам та школам краю, а також службам і благодійним організаціям, які опікуються малозабезпеченими сім’ями.
Треба зважити на той факт, що землі Раковецької сільської ради привабливі з огляду на їх придністровське розташування, буквально за кількасот метрів від річки. Саме цим пояснюється популярність селянських паїв, за які тут воюють частенько. Й що цікаво: господарська діяльність на масивах або не ведеться, або ж доволі мляво. Таке враження, що головне для орендарів — застовпити площу. Примітно, що підприємець за оренду земельних паїв розраховується вчасно, тож претензій селяни не мають. Тепер ще й картопельку задарма на додаток можуть узяти.
 
Івано-Франківська область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.