Сидів перед телевізором і слухав новини: «Український уряд готує закон про кооперативне сільгосппідприємство... Фермери й пайовики себе не виправдали!.. Країні потрібно багато екологічно чистої продукції, а вони її дати не можуть! Це завдання під силу тільки великим сільгосппідприємствам...» Приїхали!..

Двадцять років наш демократичний уряд ці самі підприємства — колгоспи й радгоспи — валив, а тепер, оговтавшись і прозрівши, вирішує їх відновити! Але як? На чисто добровільній основі, батогом ніхто в кооператив не заганятиме. Селяни самі, переконавшись у безперспективності одноосібної праці на своїх паях, мають йти в кооператив.

Повторюся: добровільно! Батогом ніхто їх не заганятиме! Допомагати їм також ніхто не буде: скарбниця держави порожня. Ну, що ви на це скажете?

Розганяти колгоспи й радгоспи сил у влади вистачило, а відновлювати їх — незмога! Увесь світ дивиться на наших правителів і не перестає їм дивуватися. Ще спочатку «радикальних економічних реформ» розумні люди із-за кордону їх попереджали: «Хлопці, не робіть дурниць, не переміщайте свій АПК із двадцять першого століття в тринадцяте — це дорога не вперед, а назад. Ціна їх невігластва виявилася зависока: за двадцять років їхніх «реформ» АПК покладено на бік, село втратило три мільйони жителів: два мільйони відправлено на цвинтар, а мільйон — вирушили за кордон у пошуках шматка хліба. У селі переважно залишилися пенсіонери й діти, якщо вони й увійдуть у кооператив, то толку буде мало. Кооперативу потрібна здорова робоча сила, а її як кіт наплакав. Із 4,4 мільйона колгоспників і робітників радгоспів на селі нині лише 656 тисяч роботяг! Цьому колективу підйом українського АПК вочевидь не під силу, та ще й без великих інвестицій... Наявні на сьогодні в Україні агрохолдинги з десятками й сотнями тисяч гектарів оброблюваних земель, очевидно, теж не задовольняють уряд, тому що ведуть вони свої справи зі значним перекосом.

Вироблену сільгосппродукцію женуть за кордон. Не знаю, насправді наш уряд одумався чи це просто був передвиборний піар. Явно непопулярний закон про ринок земель відклали й придумали цю кооперативну новинку.

 

Жданівка 

Магдалинівського району 

Дніпропетровської області.

Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.