Погоджувальна рада
Незважаючи на те, що 28 жовтня пройшли вибори до нового парламенту сьомого скликання, нинішня Верховна Рада шостого скликання ще має намір попрацювати три пленарні тижні. Фактично це вперше в новітній історії України, коли вже після обрання нового складу Верховної Ради попередній парламент проводитиме повноцінні пленарні засідання, ухвалюючи закони. До порядку денного на нинішній пленарний тиждень заплановано 105 питань. Як нагадав на погоджувальній раді Голова Верховної Ради Володимир Литвин, усі попередні склади парламенту після виборів майже не працювали — лише в парламентах четвертого та п’ятого скликань у 2002 та 2006 роках після виборчої кампанії проводилося одне підсумкове завершальне засідання. 
Глава парламенту закликав голів комітетів та лідерів фракцій окреслити коло нагальних питань, щодо яких має визначитися ще нинішній парламент. Зокрема, представники всіх фракцій вважають за необхідне прийняти зміни до Регламенту із урахуванням нового виборчого закону, адже новий склад парламенту обирався не за пропорційною, а вже за змішаною мажоритарно-пропорційною виборчою системою. В. Литвин зауважив, що депутатам необхідно дійти до спільного знаменника, створити робочу групу з підготовки першого пленарного засідання парламенту наступного скликання, до якої мають увійти депутати, обрані в одномандатних округах.
Поздоровлення Голови Верховної Ради із завершенням виборчої кампанії депутати сприйняли неоднозначно. Представники опозиції стверджували, що підстав для радості та святкування немає через численні порушення і зловживання під час підрахунку результатів голосування. Опозиція внесла до парламенту проект постанови Верховної Ради про розслідування фактів фальсифікацій під час виборів народних депутатів України 28 жовтня і наполягає на її негайному ухваленні. Однак проект цієї постанови ще не зареєстровано — глава парламенту доручив своєму першому заступнику Адаму Мартинюку і головам профільних комітетів розглянути проект постанови на предмет правової відповідності. В. Литвин звернув увагу на те, що в проекті містяться імперативні норми — зокрема, пропонується притягнути порушників виборчого законодавства до кримінальної відповідальності аж до позбавлення волі строком на п’ять років. І у проекті постанови вказано конкретні прізвища винуватців — від членів та голів окружних виборчих комісій до голів облдержадміністрацій та керівників правоохоронних відомств. А Вищій кваліфікаційній комісії суддів притягнути до відповідальності суддів, які порушили виборче законодавство. За словами В. Литвина, відреагувати на порушення під час виборів потрібно, проект постанови потребує серйозної уваги, її треба колективно доопрацювати. «На тлі спалаху напруження і протистояння треба продемонструвати витримку і об’єктивність», — сказав Голова Верховної Ради. Водночас він висловився за створення тимчасової слідчої комісії з вивчення фактів порушень виборчого законодавства, які викликають збурення у суспільстві.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив думку, що нинішній парламент до завершення своєї каденції може працювати в двох форматах — або проводити повноцінні пленарні засідання, або розглядати лише найпріоритетніші питання, передусім зміни до Регламенту та запропоновані урядом та НБУ законопроекти, спрямовані на покращення соціально-економічного становища у державі.  Проект постанови щодо фальсифікацій на виборах, запропонований опозицією, в О. Єфремова викликав «подив». «Автори постанови перебрали на себе роль каральних органів та суддів, — сказав він. — Таким не займалися навіть у 1937 році». Однак ідею створення ТСК регіонали підтримують. 
Лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що виборчу кампанію супроводжували грубі порушення, що не дає морального права нинішній Верховній Раді далі проводити пленарні засідання і розглядати законопроекти, більшість із яких є лобістськими. 
Лідер фракції Народної партії Ігор Шаров вважає, що доки не запрацює новообраний парламент, нинішнім депутатам треба розглядати лише ті нагальні питання, без яких держава і суспільство надалі розвиватися не зможе. І. Шаров підтримав ініціативу глави парламенту про ухвалення змін до Регламенту із урахуванням нового виборчого закону. А проблеми, які виникли під час підрахунку результатів голосування на виборах 28 жовтня, на переконання І. Шарова, треба розв’язувати у законний спосіб, можливо, і через створення ТСК.
Лідер фракції «БЮТ- «Батьківщина» Андрій Кожем’якін виступив із заявою від об’єднаної опозиції, суть якої зводилася до того, що під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування в мажоритарних округах, особливо в тих округах, де перемогли представники опозиції, в країні розпочалася хвиля порушень і фальсифікацій. «Ці вибори стали найбрудніші за всю історію України, — заявив А. Кожем’якін. — Парламент, обраний обманом, не може вважатися легітимним, а ті, хто підтримував цей безлад, повинні понести покарання». Фракція також заявила, що залишає за собою право апелювати до українського народу та міжнародної спільноти щодо захисту демократії в Україні та конституційних прав громадян обирати та бути обраним. «БЮТ- «Батьківщина» виступила з вимогою створити ТСК із розслідування порушень під час виборів, включити до порядку денного і прийняти за основу законопроект В. Швеця щодо гармонізації українського кримінального законодавства із міжнародними нормами та декриміналізацію статей, за якими засуджено Ю. Тимошенко та Ю. Луценка.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко заявив, що не бачить сенсу створювати в нинішньому парламенті тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів фальсифікації під час парламентських виборів 28 жовтня. За його словами, цим має займатися вже наступний парламент. 
Голова депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Володимир Каплієнко вважає, що депутатам нинішнього скликання треба працювати у пленарному режимі скільки буде необхідно, доки до сесійної зали не увійдуть новообрані депутати. 
Представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко запропонував виокремити нагальні законопроекти, які необхідно розглянути ще нинішньому складу парламенту, та розпочати підготовку до першого пленарного засідання нового парламенту та побажав новому парламенту поліпшити якість підготовки законопроектів. «Виборча кампанія має стати уроком для всіх у частині покращення законодавства і формування виборчої культури, розвитку демократії», — сказав Ю. Мірошниченко, закликавши до гідного завершення роботи сесії.
Зрештою на погоджувальній раді так і не вирішили, у якому режимі працюватимуть депутати до завершення каденції нинішнього парламенту. В. Литвин запропонував лідерам фракцій зібратися на ще одне засідання надвечір. Сьогодні пленарне засідання відбудеться обов’язково, а як надалі — парламентарії ще визначатимуться.
Щодо нового парламенту, то процедура така. До 12 листопада ЦВК має оголосити остаточні результати виборів, потім відводиться п’ять днів на оскарження результатів у Вищому адміністративному суді,  ще два дні на розгляд звернень судом. Не пізніше 20 листопада має бути оприлюднено склад нової Верховної Ради у газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр». Потім у новообраних депутатів буде ще 20 днів, щоб визначитися, де вони працюватимуть — у парламенті чи на попередніх робочих місцях. Протягом місяця робоча група готуватиме перше пленарне засідання. Новий парламент сьомого скликання має розпочати роботу 17 грудня.
Микола Мартиненко, Олег Білорус, Сергій Глазунов, Валерій Бевз.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.