Голова Верховної Ради Володимир Литвин на брифінгу після погоджувальної ради заявив, що не вірить, що виборчі списки вдасться «обнулити», про що заявляли представники опозиції. «Думаю, «обнулення» списків не буде, це зробити доволі непросто, особливо в частині мажоритарників, які пройшли складні випробування і склали цей іспит із позитивним результатом», — вважає глава парламенту. Водночас він висловився за створення нинішнім або наступним складом Верховної Ради ТСК, яка дослідила б усі факти порушень виборчого законодавства, про які сьогодні дуже голосно говорять політики і громадськість. «І бажано, щоб подивилися на цю проблему комплексно, в тому числі, й наскільки ефективним був закон про вибори народних депутатів», — зауважив В. Литвин.
Голова Верховної Ради також переконаний у потребі ухвалення нинішнім парламентом змін до Регламенту, однак лише в тій частині, яка пов’язана зі зміною виборчої системи — адже половину складу нового парламенту становитимуть депутати-мажоритарники. Відповідно треба буде сформувати й робочу групу з підготовки першого пленарного засідання парламенту наступного сьомого скликання — до неї мають увійти не лише представники партій, а й депутати-мажоритарники. Наразі пропонується, щоб до робочої групи увійшло по одному новообраному депутату від п’ятнадцяти.
За прогнозом В. Литвина, повторних виборів у державі не буде, бо, по-перше, постає питання, хто прийме рішення про виділення величезної суми коштів для проведення повторних виборів. «А по-друге, що буде в країні і що буде з країною? Тим більше, що завершується рік, а немає державного бюджету», — зауважив В. Литвин.
Закон про державний бюджет України на 2013 рік має прийняти нинішній парламент, вважає Голова Верховної Ради. «Бо розраховувати, що новообраний парламент зможе швидко прийняти бюджет, це — ілюзія», — сказав В. Литвин. Адже представники опозиції, маючи досить потужну кількість депутатів у сесійній залі, вимагатимуть розглядати бюджет за Регламентом і Бюджетним кодексом — постатейно у всіх читаннях.
Глава парламенту не виключає, що через напруження емоцій і пристрастей будь-які рішення у новій Верховній Раді буде ухвалити складно. А у період, доки не розпочне роботу новий парламент, ще виникатиме багато питань, які потребуватимуть законодавчого врегулювання. До порядку денного на останні три пленарні тижні старого парламенту вже включено 105 законопроектів, Кабмін запропонував ще з півтора десятки питань. Однак депутати не налаштовані на плідну роботу. За словами В. Литвина, «емоції поки що домінують над настроями практичної роботи».