А там, де це неможливо, —  призначити перевибори

Станом на 16.00, за даними електронної системи «Вибори-2012», ЦВК опрацювала 99,95 відсотка протоколів окружних виборчих комісій у загальнодержавному багатомандатному окрузі. Партію регіонів підтримали 30 відсотків виборців, ВО «Батьківщина» — 25,53, «УДАР» — 13,96, КПУ — 13,18, ВО «Свобода» — 10,44 відсотка. Також підраховано 99,62 відсотка протоколів в межах одномандатних виборчих округів.

Єдиним одномандатним округом, де пораховано менш як 100 відсотків протоколів, залишається №223 (Київ). Станом на понеділок тут було опрацьовано лише 88,11 відсотка протоколів, відповідно до яких лідирує кандидат від ВО «Свобода» Юрій Левченко. Водночас опозиція заявила, що спірних округів значно більше. Вона, зокрема, вимагає визнати законну перемогу кандидатів від об’єднаної опозиції на округах №№11, 14 (Вінницька область), 94, 95 (Київська), 99 (Кіровоградська), 130, 132 (Миколаївська), 194, 197 (Черкаська), 211, 216 (м. Київ), а також на тих округах, де відповідно до оригіналів протоколів із дільниць перемогли представники інших опозиційних сил — ВО «Свобода» та партії «УДАР».

У свою чергу заступник Голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна не виключає, що матеріали з проблемних виборчих округів може бути спрямовано до Генпрокуратури. Про це вона розповіла журналістам на брифінгу поблизу прес-центру ЦВК.

«Найбільш імовірною реакцією на таку документацію є спрямування її до Генпрокуратури для того, щоб слідчі органи встановлювали, як з’явилися підробні протоколи», — наголосила вона.

Махінації під час підрахунку голосів, свідками яких стала не лише вся країна, а й міжнародна спільнота (повідомлення з проблемних округів, швидше, нагадували стрічку новин із місця бойових дій), змусили опозиційні сили скоординувати свої зусилля. Відтак «Батьківщина», «Свобода» та партія «УДАР» вчора розпочали акції протесту під будівлею Центральної виборчої комісії (на знімку). Крім того, опозиція вимагає розглянути у Верховній Раді проект постанови про розслідування фактів фальсифікацій під час виборів та притягнути до відповідальності голів і членів дільничних і окружних виборчих комісій, суддів та силовиків, причетних до фальсифікації волевиявлення українських громадян, а також замовників цих злочинів. А від Президента і Генпрокурора — негайно порушити кримінальні справи за фактами фальшувань виборчого процесу.

Інформацію про факти фальсифікацій під час підрахунку голосів партійці готові надати країнам—членам Європейського Союзу, США, Канади, міжнародних місій спостерігачів.

«У разі, якщо влада негайно не зупинить фальсифікацію виборчого процесу та незаконне привласнення мандатів, отриманих опозиційними кандидатами, об’єднана опозиція «Батьківщина» готова визнати Верховну Раду України наступного скликання неповноважною та наполягатиме на проведенні дострокових президентських та парламентських виборів», — повідомили у «Батьківщині».

Свої вимоги голова ради об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк та лідери ВО «Свобода» Олег Тягнибок і «УДАР» Віталій Кличко вчора передали Голові ЦВК Володимиру Шаповалу. Вони, зокрема, наголошують, що Центрвиборчком має самостійно встановити результати виборів на 13 проблемних округах. А там, де встановити результат неможливо, — призначити перевибори.

За словами А. Яценюка, Володимир Шаповал підтвердив, що за законом комісія має відповідні повноваження. «ЦВК має скористатися своїм правом і захистити результати голосування. Це пряме зобов’язання Центрвиборчкому — взяти до свого провадження ці 13 спірних округів і поставити крапку», — підкреслив голова ради об’єднаної опозиції.

«Ми очікуємо рішення комісії. У тому разі, якщо й надалі триватиме фальшування у стінах окружних виборчих комісій, якщо ЦВК не стане на бік закону, Конституції і на бік народу, — такі вибори не можна визнавати», — заявив А. Яценюк.

У свою чергу лідер партії «УДАР» Віталій Кличко зазначив, що опозиційні сили звертають увагу Президента, який є гарантом Конституції, на необхідність відреагувати на фальсифікації результатів виборів. «Якщо не отримаємо реакції, ми будемо робити все, щоб призначити дострокові парламентські вибори, а в разі відсутності реакції глави держави не виключаємо дострокових президентських виборів», — наголосив він.

Опозиціонери зазначили також, що їхня акція безстрокова і йти з-під стін ЦВК вони не збираються.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті  www.golos.com.ua.