На «гарячому окрузі» досі немає ясності, чию перемогу буде визнано у ЦВК: провладного кандидата Віталія Травянка чи представника «Батьківщини» Аркадія Корнацького. За попередніми даними, оприлюдненими на сайті ЦВК, з відривом у майже чотири з половиною тисячі голосів перемагав опозиційний кандидат. Після того, як виконавчою службою за підтримки «Беркута» згідно із судовим рішенням було вилучено протоколи і доставлено на засідання адміністративного суду, — дані щодо лідерів перегонів різко змінилися: більшість голосів виборців була на боці Віталія Травянка.
Нині у Первомайську міліція демонтувала палатки прихильників кандидата від опозиції Аркадія Корнацького, а довкола будівлі міської ради, в якій працює окружна виборча комісія, встановлено металевий парапет. Однак певна частина людей перебувають на вулицях міста, а інша частина протестувальників поїхали в Київ до будівлі ЦВК, наполягаючи проаналізувати копії першоджерел протоколів (які є у них на руках), за якими з самого початку заносилися дані на сайт.
Тим часом дії електорату вже названо протиправними. Зокрема, за фактом групового порушення громадського порядку в місті Первомайським міськвідділом міліції відкрито кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 293 Кримінального кодексу України («групове порушення громадського порядку»).
Олександра МЕНТЕЛЬ.
Миколаївська область.
Суд не знайшов підстав для витребування бюлетенів
Ще й досі не вщухають пристрасті навколо підрахунку голосів виборців на 223-му окрузі (Київ). Нині там підраховано лише 88,11 відсотка протоколів, відповідно до яких лідирує висуванець ВО «Свобода» Юрій Левченко. Про сутички на цій ОВК наша газета повідомляла вже не раз. Саме вони й стали приводом для того, щоб опонент Левченка, самовисуванець Віктор Пилипишин, звернувся до суду. Сторона Пилипишина просила суд зобов’язати ЦВК витребувати всю документацію та перенести її у приміщення Центрвиборчкому. Посилаючись на відсутність умов для перерахунку голосів в ОВК, а також просила дозволити перерахунок голосів членами ОВК у приміщенні Центральної виборчої комісії.
Проте Київський апеляційний адміністративний суд не знайшов правових підстав для цього і відмовив В. Пилипишину у проханні витребувати виборчу документацію. Водночас суд задовольнив позов кандидата в частині визнання бездіяльності окружної виборчої комісії №223.
Упродовж неділі комісія прийняла тільки три з чотирьох уточнених протоколів ДВК. Що стосується перерахунку по 11 дільницях, то, за словами Юрія Левченка, «Свобода» має намір оскаржити рішення про перерахунок.
Вл. інф.
Повинна втрутитися Генпрокуратура
У 194-му (Черкаси) та у 197-му (Канів) округах не вщухає запекла боротьба за мандати народних депутатів між провладними та опозиційними кандидатами, а також їхніми прихильниками.
Попри те, що кандидат від «Батьківщини» Микола Булатецький (194-й округ) випередив свою суперницю, самовисуванку Валентину Жуковську, більш як на 12 тисяч голосів, голова окружної виборчої комісії блокує підписання підсумкового документа і відправлення протоколів до Києва. У зв’язку з цим народний депутат України Леся Оробець звернулася до Генпрокуратури з вимогою порушити проти Ольги Козько кримінальну справу за умисне пошкодження виборчої документації та ухиляння від роботи в ОВК без поважних причин.
У Каневі кандидат від опозиційних сил Леонід Даценко згідно із паралельним підрахунком голосів перемагає Богдана Губського майже на п’ять тисяч голосів, однак «найповільніша в Україні» ОВК досі не спромоглася стовідсотково обробити привезені з ДВК протоколи. Члени окружної комісії або «хворіють» по черзі, або просто не приходять на засідання. У центрі Канева триває цілодобовий міні-майдан, на якому виступають небайдужі виборці, народні депутати від опозиції. Проте заклики мітингувальників чесно і прозоро підрахувати голоси члени ОВК не чують. Тому, на переконання виборців, у «канівський саботаж» давно повинна втрутитися ЦВК або Генпрокуратура.
P.S. Поки канівська ОВК ще підраховувала голоси, в понеділок на сайті ЦВК з’явилося повідомлення, що у 197-му окрузі за результатами підрахунку 100 відсотків протоколів перемогу здобув Богдан Губський. Об’єднана опозиція заявила про грубу фальсифікацію результатів волевиявлення.
Лідія ТИТАРЕНКО.
Черкаська область.
Голоси рахували під бій барабанів і чергування військового БТРа
Виборчий округ №11 у Вінниці став одним із найпроблемніших щодо підрахунку голосів. Тут право за місце в парламенті виборювали два представники від опозиції — колишній керівник облдержадміністрації самовисуванець Олександр Домбровський, який заявляє, що підтримує опозицію, та кандидат від «Батьківщини», лікар Наталія Солейко. Після того, як за заявою Олександра Домбровського Вінницький окружний адмінсуд ухвалив рішення про перерахунок голосів на деяких дільницях, представники міської організації партії «Батьківщина», у свою чергу, оскаржили це рішення в Апеляційному суді. Однак суд своїм рішенням від 4 листопада не задовольнив їхній позов. Комісія продовжила вже розпочатий перерахунок голосів. Щоправда, з новим головою. Перед тим ЦВК визнала бездіяльною роботу попереднього голови комісії і замінила його.
У неділю о 9-й ранку новий керівник комісії Ольга Стадник оголосила технічну перерву в роботі і попросила всіх присутніх залишити на цей час приміщення. «Незважаючи на це, — продовжує Анна Олійник, — п’ятеро осіб, серед яких були два народні депутати, а також ті, хто назвався журналістами телеканала, намагалися увірватися до зали засідань. До того ж журналісти не пред’явили посвідчень. На зауваження голови комісії вони не відреагували, відтак вона звернулась по допомогу до працівників міліції, які заблокували вхід до приміщення».
Свідками гарячих перипетій з вигуками, образами стали спостерігачі від ОБСЄ. В їхній присутності зібрався мітинг представників «Батьківщини» та «Свободи». Мітингувальники заявляли: в їхнього кандидата Наталії Солейко крадуть голоси і вони прийшли, щоб обстояти справедливість. Невдовзі з’явилася військова машина БТР, яка належить одному з групи підтримки. На ній під’їхали члени козацької організації. 
Тим часом у другій половині дня на сайті ЦВК з’явилась інформація про опрацювання всіх протоколів на 11-му окрузі. За результатами, Олександр Домбровський набрав 30,16 відсотка голосів виборців, а Наталія Солейко — 28.
Вінницька область.