У Північному регіональному управлінні Державної прикордонної служби України відкрили музей історії прикордонних традицій. Експозиція дозволяє простежити історію становлення охорони кордонів часів Київської Русі, козацької доби, у довоєнний період, під час Великої Вітчизняної війни й до наших днів. Відкриття приурочили до 10-річчя створення управління.

До речі, у Житомира в цьому плані є свої традиції: під час кардинального реформування прикордонної служби наприкінці ХІХ століття було створено окремий корпус прикордонної сторожі, штаб якого розміщувався саме в цьому місті. У складі Північного регіонального управління є три прикордонні загони: Чернігівський, Житомирський, Луцький. Вони охороняють кордони з Росією, Польщею, Білоруссю загальною протяжністю близько 1360 кілометрів.

З моменту створення управління на ділянці його відповідальності організовано пропуск через державний кордон 158 мільйонів людей, 32 мільйонів транспортних засобів; затримано майже 29 тисяч порушників кордону. Вітаючи прикордонників з ювілеєм, голова облради Йосип Запаловський наголосив, що керівництво області, місцеві громади готові надалі активно сприяти зміцненню інфраструктури прикордонних підрозділів, розвитку їх матеріально-технічної бази та оснащення. На відкриття музею запросили ветеранів-прикордонників (на знімку).

Фото Катерини ТАРАНОВСЬКОЇ.