«Люди, покличте міліціонерів! У мене викрали гаманець», — закричала раптом жіночка років 40 на приміському залізничному вокзалі «Дарниця». Люди поставилися до цієї нестандартної ситуації досить спокійно. Хтось сказав, що потрібно бути обачнішим, а дехто й взагалі не звернув увагу на постраждалу. На жаль, не відреагували на ці крики й правоохоронці. Адже... їх на вокзалі не було.

На перший погляд, здається усе просто. Місце базування вартових порядку позначено кількома написами «міліція». Утім, знайти їх не так уже й легко. «Дивіться, вони там у підвалі», — показав пальцем на сходи якийсь дідусь. Трохи хвилюючись, почав відкривати масивні двері... Однак зробити це так і не вдалося. Адже вони були зачинені. Відсутній був на них і дзвінок. Тож, постукавши декілька разів, вирішив знайти міліціонерів біля вокзалу. Однак пошуки виявилися і тут марними.

Як вдалося дізнатися, Людмила Олександрівна приїхала сюди заробити трохи грошей. Жінка торгує на місцевому ринку молочними продуктами. День був для неї вдалим — вона продала майже все. Після роботи зайшла на вокзал купити квиток на електричку.

— Уже біля кас до мене підійшов чоловік і запитав, як доїхати до Ленінградської площі, потім, як добратися до станції метро «Харківська». Крутився хвилин 10. Потім пішов геть. А невдовзі помітила, що в кишені відсутній гаманець, — розповідає вона. — Там було гривень 300. Усе це сьогодні й заробила.

Жінка каже, що міліціонерів на вокзалі бачить постійно. Мовляв, вони ходять по перону як інформаційна служба. Люди запитують у них: «Де каси, де маршрутки?» На всі ці запитання вони із задоволенням відповідають. «Однак коли вони й справді потрібні, їх немає. Свої обов’язки вони не виконують, — зазначила вона.

Складається враження, що стражі порядку добре знають, коли кишенькові та інші злодії виходять на промисел, і завчасно зникають. Можливо, мають свій інтерес?

Пані Людмила шукати справедливості вже в райвідділі відмовилася. Адже, на її переконання ніхто їй не допоможе. В усьому звинувачує лише себе. Мовляв, потрібно бути обачнішим.

На жаль, такі ситуації не поодинокі. Днями активісти вирішили знову нагадати міліції про громадський контроль за її діяльністю та оголосили про початок чергового етапу кампанії «Міліція під контролем». Акцію координує Асоціація українських моніторів дотримання прав людини (Асоціація УМДПЛ). Цього разу волонтери працюють за двома основними напрямками: «Міліція на вокзалах» та «Міліція в об’єктиві».

— І дійсно нині в ЗМІ дуже часто з’являється інформація про незаконні дії нарядів міліції на вокзалах. Це й необґрунтована перевірка документів, особисті обшуки та огляди особистих речей без запрошення понятих, незаконні затримання. Транспортна міліція в областях не підпорядковується місцевим начальникам УМВС, а має свою вертикаль підпорядкування, що зумовило недостатній контроль за дотриманням її співробітниками прав громадян. Мета кампанії — здійснити моніторинг роботи вартових порядку на вокзалах та проінформувати про це керівництво МВС і суспільство, — зазначив «Голосу України» координатор акції Олександр.

Уже є перші результати цих перевірок. Зокрема, волонтери відвідали залізничний вокзал у Черкасах із метою з’ясування питань: як працює місцева транспортна міліція і чи готові вони до спілкування із громадянами. На жаль, результати моніторингу виявилися невтішними. Адже під час огляду території, прилеглої до вокзалу, зустріти жодного правоохоронця активістам так і не вдалося.