У Дніпропетровській області, можливо, днями порушать кримінальну справу за фактом жорстокого поводження із тваринами. Вона — зайве підтвердження того, що насильство над братами нашими меншими часто прямо пов’язане з насильством над людьми.

Ця історія спочатку з’явилася у «Фейсбуку». З криком про допомогу до всіх звернулися волонтери дніпропетровських товариств захисту тварин. Повідомлення не можна було не помітити: «У Дніпропетровську з’явився другий Ведула...»

Що цікаво. Виявила факт жорстокого поводження із тваринами начальник кримінально-виконавчої інспекції Дніпропетровського району Марина Плесна. Річ у тому, що 23-річного Миколу Гаджука із селища Ювілейного (Дніпропетровський район) у травні цього року спочатку запідозрили в зґвалтуванні 13-літньої школярки. Йому інкримінували ч. 1 ст. 155 КК України, але він відбувся умовним терміном. Засуджений не приходив відзначатися до райвідділу міліції, тому Марина вирушила за адресою сама.

— Я зайшла в його кімнату й завмерла від жаху, — згадує вона. На підлозі лежали семеро щенят. Одні скиглили від болю, інші, страшенно покалічені, вже були мертві. Дивитися на це було нестерпно! Випалені мордочки, боки й животи, переламані лапи. У кутку валялося знаряддя катувань — паяльник та інші інструменти.

Марина, звісно ж, розгубилася, але через годину повернулася сюди вже як волонтер товариства захисту тварин. На той час родичі мучителя намагалися позбутися доказів: у кімнаті залишилося одне щеня, решту кинули в погріб. Усіх покалічених щенят Марина розшукала й відвезла до ветеринарної клініки. Фото «потерпілих» з’явилися в Інтернеті. Після бурхливого обговорення в соціальних мережах члени товариства захисту тварин «Вірність» написали заяву в міліцію.

Тим часом Микола Гаджук, імовірно, усвідомивши, що накоїв, зник, написавши батькам повідомлення, що нібито відбув у Єгипет. Нині вирішується питання про порушення проти нього кримінальної справи. Але навіть у разі його затримання за знущання над тваринами йому загрожує лише півроку умовно. Щоправда, Марина Плесна стверджує, що під час обшуку в підозрюваного було виявлено ще й наркотики.

До речі, родичі нового Ведули, схоже, уже звикли до його забав. Як вони розповіли волонтерам товариства «Вірність», цим він займається майже три роки і вже замучив близько 1000 щенят. За тиждень він приносив три-чотири собаки замість убитих. А батько Миколи взагалі заявив, що душа в його сина хороша, просто він так з ними (щенятами) грався.

Утім, це їх не виправдує. І навіть те, що сказала мати Миколи: «Ми весь цей час просто боялися заявити на нього, боялися за своє життя...»

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.