Напередодні місцева влада Дніпропетровська заявила, що відкриває ярмарки одразу в кількох районах. Один — просто в центрі міста. І буде на них купа харчів за низькими цінами. Як тут і собі не поярмаркувати? Виявилося, що ярмарок в самому центрі Дніпропетровська, на площі Леніна, — це лише чотири коротенькі ряди товарів. І саме сільськогосподарських тут — не густо. Ятки з кавою, цукерками, сувенірами, книжками, спеціями та лавровим листям не рахуємо. Отже, що можна тут купити? Яблука з Новомосковського району, м’ясо з Царичанського, невеликий набір молочних продуктів з Синельникового, мед і ще картоплю з капустою. Прицінюємось. Яблука — чотири гривні за кілограм, картопля — по гривні шістдесят, а за кіло м’яса (задня частина) правлять, як і на Озерці (Центральний ринок Дніпропетровська), 55 гривень.

 

Покупців небагато. Питаю у продавців, як іде торгівля. Пан Микола з Царичанки, «не фермер, а звичайний селянин», як він про себе каже, задоволений:

— Ось зранку вже одну свиню продав, а привіз дві. У місті ярмаркувати краще, бо людей більше. До того ж тут же за місце грошей не деруть.

Проте я як покупець залишилася невдоволеною. Ціни не такі вже й низькі, вибір малий. Товару — не густо. А місця для сільгоспвиробників тут же позаймали продавці непрофільного товару.

А ось що повідомляють з департаменту споживчого ринку Дніпропетровської міськради: «На площі Леніна, в селищах Мирне та Авіаторське почали працювати світкові сільськогосподарські ярмарки з приводу річниці звільнення міст України від німецько-фашистських загарбників. Поторгувати з’їхалися більш як 70 господарств сільгоспвиробників області та переробних підприємств. Вони привезли на продаж понад 44 тонни продукції, зокрема борошна, круп’яних виробів, овочів, фруктів, масла, меду, цукру, яєць, м’яса та м’ясопродуктів, молочної продукції, риби та іншого». Чиновники також пообіцяли, що ціни будуть на 10—15% нижче. Проте це виявилося правдою лише відносно городини і яблук. Вартість сметани і м’яса була така само, як і у звичайних магазинах.

Тож пішла я на ярмарок — та й облизня упіймала. Схоже, переплутали чиновники справжні картинки з ярмарки з передвиборчою агітацією. А ми й повірили!

На знімку: суто український фрукт — хурму — продавали по 16 гривень за кілограм.

Фото автора.