Народні депутати чекають від уряду законопроект про державний бюджет
До завершення роботи одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання, відповідно до календарного плану, залишилося три сесійні тижні. Чого очікують народні депутати і які законопроекти планують ухвалити першочергово, розповіли парламентарії, які представляють різні політичні сили.
Михайло Чечетов (перший заступник голови фракції Партії регіонів):
— Найближчого пленарного тижня у Верховній Раді розглядатимуться законопроекти, пов’язані із проблемами в соціально-економічній сфері. Зокрема, закладатимуться перспективи динамічного розвитку економіки, соціальні компенсатори для основної маси населення в умовах світової економічної кризи. Адже політикою ми вже наситилися. Її, як масло на хліб, не намажеш, тому акцент робитиметься на документи, які ще більше стабілізують ситуацію в країні.
Природно, ми чекаємо від Кабінету Міністрів законопроект про державний бюджет. Поки що головний фінансовий документ країни уряд не розглядав і до Верховної Ради не подавав. Коли його внесуть у парламент, я не знаю.
Оскільки 17 грудня парламент вирішуватиме організаційні питання, доцільно цей документ прийняти до нової каденції Верховної Ради з тим, щоб країна увійшла в новий рік без особливої фінансової напруги, маючи затверджений кошторис. Те, що бюджет прийматиметься після виборів, а не до них, має перевагу. У такому випадку буде менше «хотілок» від народних депутатів. Якщо його розглядали б перед виборами, то кожен парламентарій, особливо мажоритарник, прагнув би внести в нього щось своє. Тепер такий популізм зведено до мінімуму. Це дасть можливість прийняти реалістичний бюджет, де будуть закладені серйозні соціальні компенсатори і який буде спрямовано на розвиток економіки.
Зі свого боку ми робитимемо все, щоб парламент продуктивно допрацював до наступної каденції і 17 грудня передав естафетну паличку новому складу для конструктивної роботи.
Сергій СОБОЛЄВ, перший заступник голови фракції «БЮТ-«Батьківщина»:
— Це безпрецедентний випадок — 15 вересня Голова Верховної Ради Володимир Литвин повернув урядові бюджет на доопрацювання, але досі жоден депутат ще не бачив законопроекту про держбюджет-2013. Хоча чомусь його обговорювали з Міжнародним валютним фондом, із ким завгодно, тільки депутати його в очі не бачили. А що буде за тиждень — все залежатиме від того, що буде сьогодні, завтра й післязавтра. На всіх виборчих округах зараз іде реальна війна, у 14 округах, з яких у 12-ти  перемогли представники опозиції, пробують сфальсифікувати результати виборів. Партія регіонів та Янукович особисто дають команди судам, прокуратурі, «Беркуту», викрадаються оригінали протоколів, на яких чітко зафіксовано, що перемогли представники опозиції. Ще два округи, де перемогли представники «Свободи», — така само ситуація. Триває пряме порушення Конституції — громадян позбавляють права обирати і бути обраним. Тому все залежатиме від того, що буде найближчими днями з визнанням результатів виборів. Коли до парламенту надійде бюджет — тоді будемо його обговорювати. Поки що, хоча вже закінчився жовтень, проекту бюджету ще ніхто з депутатів в очі не бачив. Це ще одне підтвердження того, як працює нинішній уряд — «злагоджено і організовано».
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ фракція  Народної партії):
— Важко прогнозувати, як працюватимуть депутати. Скажімо, Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, який я очолюю, пропонуватиме законопроект щодо гендерної рівності. Наш комітет готовий ініціювати розгляд ще декількох проектів, але чи будуть вони включені до порядку денного, — погоджувальна рада визначиться в понеділок. Думаю, що в кожного з комітетів є важливі документи, які можна включити до порядку денного. Моє бажання і прагнення, щоб Верховна Рада шостого скликання спокійно, нормально допрацювала. Використала час, який залишився, для того щоб реалізувати важливі законопроекти. Адже процес формування нової каденції потребуватиме певного часу, і не варто його гаяти. Потрібно достойно, гідно завершити цю каденцію. Це моя позиція, що стосується решти, то всі ми — різні.
Крім того, з порядку денного не знято питання бюджету на 2013 рік, але значною мірою це залежатиме від Кабінету Міністрів. Адже після того, як Верховна Рада повернула до уряду проект кошторису зі своїми правками, то, наскільки мені відомо, він ще не надійшов до парламенту. Тобто з порядку денного це питання не знято. Але, з огляду на попередній порядок денний, який пропонується комітетами, там є доволі багато питань і в економічній царині.
Що стосується фракції Народної партії, то вона працюватиме конструктивно. Депутати, як завжди, будуть на своїх місцях.
Олег Ляшко (позафракційний):
— Нині навіть сенсу немає проводити засідання, треба якнайшвидше збирати нове скликання, щоб приймати бюджет на наступний рік і закони, зокрема, про зниження пенсійного віку для жінок, про працевлаштування молоді. Тобто ті нагальні питання, з якими під час зустрічей до мене зверталися виборці. Бо продуктивність цього парламенту, на мою думку, буде нульовою. А якщо й протягуватимуться якісь питання, то лише ті, які горять особисто для окремих депутатів.
Водночас не виключаю ймовірності ухвалення бюджету на наступний рік нинішнім скликанням парламенту. Оскільки він більш контрольований, ніж буде наступний. Очікувати щось добре від такого кошторису не варто. Казначейство вже чотири місяці не платить за рахунками бюджетних установ, а це означає, що в державній скарбниці немає коштів. Тому від бюджету, так само, як і від уряду, мало що корисного можна очікувати. Але упевнений, якщо так станеться, що чинні депутати ухвалять бюджет на наступний рік, то новообрані — переглянуть його.
Володимир Каплієнко (група «Реформи заради майбутнього»):
— На найближчому пленарному тижні розглядатимуться декілька земельних питань, але вони несуттєві і практично нічого не вирішують у законодавчому полі. Також розглядатиметься урядовий законопроект щодо підвищення податків, який носитиме тотальний характер. Я думаю, що саме навколо цього документа розгортатимуться доволі цікаві баталії. Я так розумію, що уряд силами депутатського корпусу, який залишає парламент, спробує прийняти непопулярні рішення, зокрема, щодо підвищення податкового навантаження на населення країни.
Що стосується законопроекту про державний бюджет, то я його не бачив. Скоріше за все, кошторис вноситимуть не на найближчий пленарний тиждень, а на наступний. Парламент працюватиме ще близько місяця, тому без ухвалення головного фінансового документа не обійдеться.
Якщо говорити про законопроекти щодо підвищення соціальних стандартів, вони є, але несуттєві, розрізнені. До проведення виборчих перегонів вони здебільшого носили популістський характер. Тепер, думаю, риторика буде змінена. Якихось проектів про реальне підвищення соціальних стандартів не побачимо.