Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин провів традиційну он-лайн конференцію в соціальній мережі Facebook. Cпіврозмовники глави парламенту привітали його з обранням, згідно з попередніми результатами виборів, в одномандатному виборчому окрузі на Житомирщині й побажали знову посісти крісло Голови Верховної Ради у новому парламенті.
У своїй політичній діяльності в парламенті наступного сьомого скликання 
В. Литвин має намір зосередитися на роботі над виконанням передвиборних обіцянок, які було дано людям, та продовжити наукову роботу. «Це крісло багато до чого зобов’язує і водночас часто позбавляє власної думки і навіть особистості. Ти не належиш собі. А в мене сьогодні величезна відповідальність перед виборцями, яка вимагає іншого алгоритму дій, — сказав В. Литвин. — Виключно робота над виконанням того, що потрібно людям. Передвиборна кампанія мене багато чого навчила. Думаю, що буде можливість інтенсивніше займатися науковою роботою».
На думку глави парламенту, вибори продемонстрували багато недоліків політичної системи в державі. В. Литвин висловився за запровадження в Україні винятково мажоритарної системи виборів із висуванням кандидатів від партій. Хоча досконалих виборчих систем, зауважив він, немає. «Питання не у системі, а в ставленні до неї, у ставленні до виборів загалом, — сказав керівник парламенту. — За нинішньої практики будь-яка система у нас буде дискредитована. Головне — люди мають обирати, а не голосувати. І ставки на вибори не повинні бути більшими за життя. Вважаю, що люди мають обирати особистостей, відтак це має бути повністю мажоритарна система з висуванням кандидатів від партій. Зауважу, що на цих виборах один відсоток голосів подолали лише вісім партій».
На запитання, чи свідчить досить низька явка виборців, яка не досягла навіть 58%, про розчарування людей у чесних демократичних виборах та політикою загалом, В. Литвин відповів: «Це тривожний сигнал. Насамперед для влади, і не варто спокушуватися тим, що це загальносвітова тенденція».
Голова Верховної Ради критично відгукнувся щодо запропонованого об’єднаною опозицією проекту постанови парламенту про створення тимчасової слідчої комісії з розслідування фальсифікацій на виборах під час підрахунку голосів. «У проекті містяться прямі вказівки, кого і на скільки років необхідно посадити, — зауважив В. Литвин. — Зрозуміло, що цей документ запропоновано з метою пропаганди і, якщо хочете, залякування, особливо членів дільничних виборчих комісій і суддів. Тому я доручив відповідним комітетам вивчити цю ініціативу на предмет наявності правових підстав для її офіційної реєстрації».
Під час он-лайн конференції В. Литвин також відповів на інші запитання користувачів соціальної мережі, зокрема, висловившись за розробку механізмів доступного довгострокового кредитування для придбання житла та довгострокової оренди з правом викупу, проти збільшення повноважень приватним охоронним фірмам.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.