Станом на 16.00 за даними електронної системи «Вибори-2012», ЦВК опрацьовано 99,65% протоколів окружних виборчих комісій у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. За Партію регіонів проголосували 30,02% виборців; за ВО «Батьківщина» — 25,52%; за партію «УДАР» Віталія Кличка — 13,95%; за Комуністичну партію України — 13,18%; за ВО «Свобода» — 10,44%. Решта партій не долають прохідний п’ятивідсотковий бар’єр. Також підраховано 99,25% протоколів ДВК в одномандатних округах.

Центрвиборчком у режимі безперервного засідання продовжує приймати від окружкомів паперові протоколи з мокрими печатками. На вчорашній ранок було прийнято 95 протоколів, зранку надійшло ще близько двадцяти із 225. У багатомандатному окрузі, де голосували за партії, істотних проблем не виникає. Хоча ще не підбито підсумки виборів у шести округах Вінницької, Київської, Луганської, Черкаської областей та в одному окрузі Києва. Найбільше загальмувався процес в окрузі №197, що в Каневі на Черкащині. Там станом на 13.00 було опрацьовано лише 62,32% протоколів. Утім, досі не враховані соті відсотка аж ніяк не можуть вплинути за загальну картину електоральної мапи. Однак у восьми одномандатних округах, де за депутатський мандат змагаються представники влади та опозиції, ситуація досягає межі «кипіння». В окрузі №197, де лідирує висуванець «Батьківщини» Леонід Доценко, підраховано лише 52,73% протоколів. Вирують бурхливі пристрасті й на двох столичних округах — №211 (де змагаються двоє чинних народних депутатів бютівець Сергій Терьохін та регіонал Ігор Лисов) та №223 (де триває боротьба за мандат між екс-главою Шевченківської РДА Віктором Пилипишиним та «свободівцем» Юрієм Левченком). Між ними різниця всього в декілька сотень голосів. Тож не дивно, що в окружкомах чи біля них виникають сутички і навіть бійки за участю представників кандидатів та міліції.

Стривожилися ситуацією на проблемних виборчих округах і деякі члени ЦВК, хоча ще напередодні всі вони зберігали зовнішній спокій. Учора навіть довелося перервати прийом протоколів і провести спеціальну нараду, щоб розібратися з сигналами про фальсифікації, які надходять до ЦВК. Членам комісії доводиться ретельно звіряти відомості з інформаційної системи «Вибори» з паперовими документами.

Заступник Голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна не виключила, що в деяких округах доведеться проводити повторне голосування. Вона заявила про «жахливу ситуацію» в трьох округах — №№94, 132 і 223 — і закликала ЦВК втрутитися. «Є досить примітивний спосіб викривлення та підроблення результатів виборів, і місія ЦВК не може бути зведена лише до прийому протоколів», — сказала Усенко-Чорна. Її підтримала інший член ЦВК Юлія Швець, повідомивши про складнощі в 211-му столичному окрузі. Представник «Батьківщини» Арсеній Яценюк зареєстрував у ЦВК депутатський запит про бійку в 132-му окрузі на Миколаївщині після рішення адміністративного суду про перерахунок голосів. Суд вирішив провести повторний перерахунок голосів і на ОВК №211 в Києві. Згодом А. Яценюк на засіданні ЦВК повідомив, що вніс до Верховної Ради проект постанови про розслідування фальсифікацій на виборах.

Член ЦВК Михайло Охендовський також висловив занепокоєння повільною динамікою передачі електронних результатів виборів з трьох одномандатних виборчих округів — №11 (Вінниця), №197 (Канів Черкаської області) та №223 (Київ). Водночас, за його словами, ЦВК не має права втручатися в роботу окружних виборчих комісій, оскільки це не належить до її повноважень.

ЦВК зобов’язала п’ять окружних комісій до 5 листопада надати уточнені протоколи та замінила секретарів та деяких членів у ОВК №197 та №216. Ж. Усенко-Чорна припускає, що в тих округах, де було зіпсовано та порвано бюлетені й встановити результати виборів неможливо, може бути призначено повторне голосування. Однак таке рішення ЦВК може прийняти лише після того, як надійдуть оригінали протоколів з усіх округів.

Представник Партії регіонів у ЦВК Владислав Забарський не виключив, що внесений опозицією проект постанови про розслідування фальсифікацій на виборах може бути підтриманий парламентською більшістю. Однак за однієї умови: якщо там не буде «гучних революційних гасел».