Луганськ
На одній з виборчих дільниць міста Лисичанська кандидат у народні депутати готував «хімічну атаку», щоб зірвати підрахунок голосів. Він мав намір розбити в приміщенні флакони з рідиною, яка має різкий специфічний запах. Однак цьому плану не вдалося здійснитися. Тільки-но двоє молодиків вирушили на виборчу дільницю, їх затримали правоохоронці. У салоні машини зловмисників оперативники знайшли два флакони з медичним препаратом. У разі, якби його розлили в приміщенні, подальша робота членів комісії була б неможлива. Одним із затриманих виявився кандидат у народні депутати. За інформацією керівника прес-служби МВС у Луганській області Тетяни Погукай, триває перевірка й з’ясовуються всі обставини того, звідки взявся цей препарат у Лисичанську, і в який момент планувалося розбити флакони, щоб перешкодити роботі окружної комісії.
Алла АНТІПОВА.
Хмельницький
«Цинічно й нахабно намагаються вкрасти перемогу в Ігоря Сабія в окрузі №189 на Хмельниччині», — таку заяву поширила прес-служба Хмельницької обласної організації ВО «Свобода». Cпочатку свідомо затягувалося прийняття протоколів ДВК з міста Нетішин, де І. Сабій отримав перемогу з різницею у понад 2000 голосів, про що свідчать протоколи з мокрими печатками, які є на руках у спостерігачів. Але при цьому на сайт ЦВК вносилися недостовірні дані. Цей факт підтвердила й сама ОВК округу, яка звернулася до ЦВК з проханням обнулити результати по 19 дільницях, де виявлено збільшення голосів на користь іншого кандидата. У ЦВК помилку виправили, внаслідок чого почав лідирувати Сабій. «Свободівці» переконані, що для фальсифікації застосовується також технологія складання уточнених протоколів. Також голова ОВК всупереч закону постійно оголошує перерви у засіданні. Біля приміщення ОВК чергують 20 молодиків.
Після того, як І. Сабій закликав визнати його перемогу на виборах, ситуацію прокоментував кандидат у народні депутати по цьому округу В. Олуйко. У четвер він, зокрема, сказав: «Центральна виборча комісія — це єдиний орган, який може офіційно визнати остаточні результати голосування на нашому виборчому окрузі. Ми виявили низку порушень під час транспортування виборчої документації з дільниць до ОВК, про що були складені відповідні акти. Тому я звернувся зі скаргами до ОВК з проханням провести повторний підрахунок голосів на дільницях, де були ці порушення. Якщо Ігор Михайлович не погоджується з рішенням ОВК, у нього є можливість оскаржити таке рішення до суду».
Але вже вчора В. Олуйко звернувся до виборців із заявою, в якій зазначив: «Щоб не допустити розвитку небезпечного сценарію, відкликаю свої заяви про перерахунок голосів на окремих дільницях та визнаю будь-які результати виборів і не збираюся їх оскаржувати».
Віра ШПИЛЬОВА, Ірина КОЗАК.
Миколаїв
Одна з найгарячіших точок нинішньої кампанії — у Первомайську Миколаївської області. За першими даними на сайті ЦВК після підрахунку 100 відсотків голосів, перемогу в 132-му виборчому окрузі отримав кандидат «Батьківщини» Аркадій Корнацький, котрий випереджав кандидата від Партії регіонів Травянка на 4 тисячі 167 голосів, проте через добу інформація на сайті ЦВК змінилася на користь кандидата від Партії регіонів.
Після того, як у четвер Миколаївський окружний адміністративний суд виніс ухвалу, якою витребував від ОВК округу №132 оригінали всіх протоколів ДВК, в ніч на п’ятницю виконавча служба за допомогою «Беркута» винесла з окружкому всі оригінали протоколів ДВК та завантажила їх до автобуса. Проте люди, підозрюючи, що документацію може бути знищено, спочатку оточили автобус, а згодом перегородили виїзд «КамАЗами».
Учора народному депутату Геннадію Москалю вдалося пройти до автобуса, в якому була виборча документація, та домогтися повернення протоколів ДВК до приміщення окружної виборчої комісії.
Тим часом в окрузі розпочався паралельний підрахунок голосів на підставі протоколів з мокрими печатками зі 186 виборчих дільниць. «Якщо влада вдасться до фальсифікацій, то паралельний підрахунок голосів буде доказом її злочинів», — сказав у телефонній розмові з нашим кореспондентом народний депутат Анатолій Гриценко та додав, що «на Миколаївщині йде справжня війна».