У Снігурівському і Баштанському районах Миколаївської області здано в експлуатацію два потужні газопроводи високого тиску. Прокладення 38,4 кілометра блакитної артерії до міста Снігурівка коштувало державі майже 100 мільйонів гривень. Цей газопровід народжувався з великими потугами. Так, з 2004-го по 2008 рік з незначними перервами було освоєно 11,2 мільйона гривень, а потім через нестачу коштів будівництво знову на тривалий час зупинилося.
Такої кількості людей, які зібралися на свято «блакитного вогника», Снігурівка давно не пам’ятає.
Голова ОДА Микола Круглов під час урочистого підключення газопроводу звернув увагу на те, що знову вдалося почати роботи в жовтні 2011 року, коли між управлінням капітального будівництва ОДА та НАК «Нафтогаз України» було укладено договір на фінансування будівельних робіт. «Газ — єдиний проект, який об’єднує всіх, незважаючи на те, які і хто підтримує політичні сили. Наступне питання, над вирішенням якого для жителів Снігурівського району ми нині працюємо, — це дороги та вода. І я, як голова облдержадміністрації, системно займатимуся розв’язанням усіх злободенних проблем наших людей, щоб була їхня довіра до влади», — зазначив на святковому мітингу Микола Круглов.
За словами голови РДА Сергія Бунчука, поява газу в райцентрі Снігурівка — це історична подія для його земляків. Це поштовх до соціального та економічного розвитку. Тепер буде газифіковано 49 населених пунктів, 40 шкіл, 45 закладів охорони здоров’я, 36 дитячих навчальних закладів, 38 будинків культури, 31 поштове відділення, 36 бібліотек, 42 адмінбудинки. Одразу після запалення факела відкрили газовий вентиль на подачу блакитного палива до будівлі ДНЗ №3 Снігурівки «Ромашка», де виховуються 110 малюків. Серед індивідуальних абонентів в першу чергу подали газ до квартири інваліда війни І групи 88-річного пенсіонера Івана Ткаченка.
До речі, людям підключення до газової мережі в середньому коштуватиме шість тисяч гривень. Влада подбала, щоб малозабезпечені верстви скористалися для цього 3-відсотковим кредитом строком на п’ять років.
На відміну від негазифікованої раніше Снігурівщини, в селах Баштанського району вже давно є природний газ. Єдине село — Привільне — залишалося в ролі падчерки. Тут тричі закопували і тричі відкопували труби, і лише цього разу владі вдалося завершити за-плановане. Населений пункт чималий — тут мешкають близько 2,5 тисячі осіб. Щоб розв’язати проблему привільнян, було прокладено до села 18,55 кілометра підвідного газопроводу високого тиску. Кошти на це — 8,2 мільйона гривень — так само виділив НАК «Нафтогаз України».
Миколаївська область.
На знімку: першокласники Привільнянської ЗОШ І—ІІІ ступенів Баштанського району разом із головою ОДА Миколою Кругловим (праворуч) і головою РДА Іваном Рубським урочисто перерізали червону стрічку на вході до щойно зданої в експлуатацію газорозподільної підстанції.
Фото автора.