Перші в області сонячні батареї запрацювали в селі Ясенівка, що в Ярмолинецькому районі Хмельниччини (на знімку). Щоправда, поки що станція працюватиме в тестовому режимі, а вироблена електроенергія використовуватиметься на підтримання роботи самої станції.
— Це невелика пробна електростанція, яка наразі має потужність близько одного мегавата. З часом вона даватиме до п’яти мегаватів, — розповів заступник голови ОДА Микола Катеринчук.
Програма будівництва в області альтернативних сонячних електростанцій була започаткована наприкінці квітня, коли між Хмельницькою ОДА та ТОВ «Екотехнік Україна» було підписано меморандум про співпрацю. Відповідно до нього тут планується тільки на першому етапі звести чотирнадцять станцій у шести районах. Другий етап має охопити ще вісім районів, а загальна кількість станцій сягне трьох десятків.
Наразі триває розробка проектів землеустрою та технічної документації на цих територіях. Загалом після реалізації проекту на Хмельниччині має з’явитись три десятки сонячних станцій, загальна потужність яких становитиме 250 мегаватів. А це четверта частина від тих обсягів енергії, що виробляють нині атомні блоки.
— Сподіваємося, що сонячна енергетика стане не заміною, а серйозним доповненням до атомної. А тому не відмовляємося і від планів будівництва третього та четвертого блоків ХАЕС. Маємо надію, що вже наступного року нова станція виробить 2,3 мільйона кіловат-годин електроенергії, — продовжив Микола Катеринчук. Однак поки що це лише приблизна цифра. Сказати, яку частку становитиме вироблена завдяки сонцю електроенергія в енергетичному балансі області, поки що не беруться. Багато залежатиме від кліматичних та погодних умов. Адже для ефективної роботи сонячна електростанція потребує максимальної кількості ясних сонячних днів. Крім того, системі нових електростанцій не обійтися без будівництва нових ліній електропередач. А це потребує серйозних додаткових інвестицій.
Інвестором будівництва як першої електростанції, так і наступного проекту стала група чеських компаній «Екотехнік Прага». Спорудження ясенівської станції вже стало в 26 мільйонів гривень. Загалом вартість проекту сягне 600 мільйонів євро. Частково відшкодувати ці затрати покликаний зелений тариф, який становить 5,2 гривні за кіловат.
В області сподіваються, що розвиток сонячної енергетики дасть змогу створити близько двох з половиною сотень нових робочих місць. До того ж передбачається, що на одному з етапів Хмельниччина зможе самостійно налагодити випуск елементів кріплення та збору склопакетів конвекторів на своїх виробничих потужностях.
Найпершими, хто має відчути ефект від роботи нової електростанції, повинні стати мешканці Ясенівки. Громада вже виділила електростанції під розміщення батарей 2,5 гектара землі. У подальшому ця територія сягне 10 гектарів.
За словами голови сільської ради Василя Радченка, нове підприємство поповнить бюджет сільської громади на 56 тисяч гривень. Ці кошти підуть на ремонт доріг та благоустрій села. Для десятка селян з’явиться можливість працевлаштування. А ще в Ясенівці сподіваються, що завдяки станції на сільських вулицях буде відновлено освітлення.
Хмельницька область.
Фото автора.