Ремонтні служби розпочали підготовку обладнання ПАТ «Центролит» до запуску
У номері від 5 жовтня 2012 року в «Голосі України» надруковано критичну кореспонденцію «Навіщо зливали сумський «Центролит?», де йшлося про гострі проблеми, з якими зіткнулося це ще донедавна потужне підприємство, яке сьогодні перебуває на санації. Готуючи цей матеріал, його автори Владислав Жмурков і Володимир Чернов мали намір поспілкуватися з цього приводу із Сергієм Крестенковим — начальником управління промисловості та розвитку інфраструктури Сумської облдержадміністрації. Але посадовець відмовився від зустрічі.
Отож кореспонденти висловили сподівання, що Сергій Георгійович зробить це вже після публікації. І ніби у воду дивилися. Головне управління зв’язків із громадськістю Сумської облдержадміністрації надіслало до редакції коментар Сергія Крестенкова, який пропонуємо увазі читачів. Факти та міркування, висловлені компетентною особою, загалом підтверджують висновки авторів кореспонденції. Й водночас дають змогу ширше глянути на конфлікт інтересів, які перетнулися на «Центролиті», зрештою, побачити світло наприкінці тунелю.
— Підприємство зупинило виробничу діяльність у квітні 2012 року, — нагадує Сергій Крестенков. — Тоді заборгованість із виплати заробітної плати становила 4727,8 тисячі гривень. За час простою, станом на 
1 жовтня 2012-го, вона зросла до 9007,8 тисячі гривень. У ПАТ «Центролит» працюють 586 осіб.
Процедура розпорядження майном на підприємстві під час справи про банкрутство ПАТ «Центролит» проходила з 21.12.2009 року. Перші збори кредиторів відбулися 20 серпня 2012-го. Саме того дня обраний комітет кредиторів і вирішив звернутися до суду про санацію підприємства та затвердив кандидатуру Нагорнєвої Т.В. як керуючої санацією. Однак під час судового засідання 6 вересня 2012 року кредитор ПрАТ «Інтер-Контакт» не погодився із запропонованою кандидатурою і попросив суд про перенесення засідання на 10 днів для погодження нової кандидатури.
Рішенням комітету кредиторів від 26 вересня ц. р. доручено розпоряднику майна внести клопотання до господарського суду Сумської області про запровадження процедури санації стосовно боржника ПАТ «Центролит» та призначення керуючим санацією Корнілова Є.О. На розробку плану санації згідно з чинним законодавством відводиться три місяці.
Відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» облдержадміністрація не є учасником процедури банкрутства, а контроль за діяльністю керуючого санацією здійснюється комітетом кредиторів, господарським судом та державним органом з питань банкрутства. Абзацом третім пункту 1 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 р. №395, визначено, що державним органом із питань банкрутства є Міністерство юстиції України.
Однак, ураховуючи суспільний резонанс навколо банкрутства ПАТ «Центролит», представники управління промисловості та розвитку інфраструктури Сумської облдержадміністрації брали участь у зборах кредиторів, у всіх засіданнях комітету кредиторів, а також у судових процесах, на яких вирішувалась доля підприємства.
Також було досягнуто домовленості з незалежним постачальником електроенергії (ТОВ «Енергетичні технології», Харків), перед яким завод заборгував 1,8 мільйона гривень і за вимогами якого підприємство було знеструмлене, про тимчасове енергопостачання заводоуправління. Це дало змогу включити оргтехніку й організувати видачу довідок про заборгованість із виплати заробітної плати працівникам.
На підставі звернень до суду та прийняття рішень на користь заводчан станом на 1 жовтня 2012 року виконавча служба отримала виконавчі документи на виплату заробітної плати на суму 2,4 мільйона гривень. Цей процес триває.
Керівники Сумської обласної державної адміністрації не раз зустрічалися із представниками трудового колективу як в облдержадміністрації, так і безпосередньо на підприємстві, повідомляли заводчанам про можливі шляхи та стан розв’язання проблеми. Сьогодні колектив підприємства має вичерпну інформацію про наміри інвестора. Ремонтні служби — понад 100 осіб — розпочали підготовку обладнання ПАТ «Центролит» до запуску.
Водночас комітет кредиторів, засідання якого проходило за участю представників обласної державної адміністрації 
9 жовтня 2012 року, прийняв звіт керуючого санацією Корнілова Є.О. про його діяльність за попередній тиждень стосовно реєстрації, створення і початку роботи інвентаризаційної комісії, відкриття відповідних банківських рахунків, необхідних для заведення коштів інвестора. За рахунок цих коштів передбачено часткове погашення боргів, придбання енергоресурсів, сировини, матеріалів, часткове погашення заборгованості з виплати заробітної плати, виплату поточної заробітної плати персоналу, задіяному в підготовці заводу до запуску.
Інвестор в особі ТОВ «Ремжелдортранс» (Кривий Ріг) має намір розпочати випуск продукції для потреб гірничорудної промисловості та залізниці протягом жовтня-листопада 2012 року. Графік погашення заборгованості з виплати заробітної плати після його складання буде узгоджено із профспілковою організацією підприємства.
Вл. інф.
Сумська область.