«Учасники виборчих змагань повинні оголосити демобілізацію, зрозуміти, що вибори закінчилися і тепер потрібно думати про практичну роботу, про те, як налагодити діалог і визначити спільні підходи до подальшої роботи в країні», — наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв’ю телеканалу «Рада».
В. Литвин вважає: всі новообрані депутати повинні усвідомити, що вони є представниками народу у владі, і розуміти відповідальність перед людьми, пропонувати своє бачення розвитку країни, яке має матеріалізуватися у прийняття конкретних рішень».
Водночас керівник парламенту зауважив, що представники опозиції також мають брати активну участь у роботі Верховної Ради, пропонуючи свої варіанти вирішення тих чи інших питань. «Тоді буде видно, які рішення дістають підтримку, які — ні, і можна буде говорити про незгоду, таким чином демонструючи свою опозиційність», — сказав він, додавши: «Голі заперечення є абсолютно неприйнятними».
Відповідаючи на запитання, В. Литвин наголосив, що депутати мають об’єднатися навколо «базових питань» внутрішньої та зовнішньої політики, а також розв’язання «нагальних і ключових» для людей проблем, пропонуючи кращі варіанти рішень.
У цьому контексті Голова Верховної Ради висловив думку про необхідність відмовитися від практики «розподілу посад» і, відповідно, збільшення кількості комітетів у парламенті. «Бо спочатку всі говорять про те, що треба якомога менше комітетів, щоб вони не дублювали один одного, а працювали ефективно, а коли починають ділити посади, виявляється, що їх не вистачає, і кількість комітетів зростає», — сказав він.
«Переконаний, що у процесі роботи можна з’ясувати будь-які питання. Потрібно головне — налагодити розмову щодо загальноукраїнських проблем», — підсумував В. Литвин.
Відповідаючи на запитання, наскільки ефективним буде новообраний парламент, В. Литвин зазначив, що ефективність його роботи вимірюється не кількістю прийнятих рішень, а тим, як вони реалізуються і наскільки відповідають очікуванням людей.
Кожна політична фракція і кожен депутат, на думку В. Литвина, мають усвідомлювати, що «симпатії людей можуть змінюватися дуже швидко — від загального захоплення до збайдужіння, а потім до ненависті», і тому «діяти як мінімум відповідально, а бажано, ще й професійно».
Загалом Голова Верховної Ради оцінив парламентські вибори як «надзвичайно жорсткі», однак вони, на погляд В. Литвина, не виходили за межі загальноприйнятих стандартів.
Відповідаючи на запитання щодо неоднозначності міжнародної реакції на вибори — від повного заперечення до абсолютного сприйняття, — 
В. Литвин зазначив, що аналізував хід і результати парламентських виборів 2002-го, 2006-го і 2007 року, і вони завжди відбувалися «по-українськи».
«Тоді дві останні виборчі кампанії вважалися особливо чесними, зразковими і демократичними», — сказав він, підкресливши, що «нинішня виборча кампанія нічим не відрізнялася від згаданих попередніх кампаній, більше того — можна сказати, що вона була відкритішою і більш прозорою, хоча зрозуміло, що потрібно буде уважно проаналізувати ці вибори під кутом зору їхнього законодавчого забезпечення, практичної реалізації законодавства і практики дій усіх учасників виборчого процесу».
На думку В. Литвина, «багато спостерігачів вже поставлено в колію, з якої важко вискочити, оскільки було «навіювання», що вибори в Україні будуть нечесними, вони апріорі будуть неприйнятними без участі відомих політиків, які перебувають в ув’язненні». З огляду на це, раптом сказати, що «все відбулося штатно», навіть з точки зору психології чи логіки, за якою діяли, дуже непросто, зазначив глава парламенту.
Водночас В. Литвин вважає, що «можна сказати про неприйнятність, певні неподобства і протистояння» у процесі визначення результатів виборів: «Зрозуміло, що не може тривати так довго підрахунок голосів у країні, яка є надзвичайно компактною і з достатніми технічними можливостями».
У цьому контексті керівник парламенту констатував, що «результати виборів, поза сумнівом, повинні встановлюватися у більш стислі терміни, і це, очевидно, треба передбачати в законодавстві, в тому числі нам усім треба демонструвати культуру».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.