Згідно з даними електронної системи «Вибори-2012», оприлюдненими на офіційному сайті ЦВК, станом на 16.00 учора голоси виборців розподілилися так: за Партію регіонів проголосували 30,04% виборців, ВО «Батьківщина» — 25,50%, «УДАР» — 13,94%, КПУ — 13,19%, ВО «Свобода» — 10,43%. Решта партій не долають прохідний 5-відсотковий бар’єр. Опрацьовано 99,52% протоколів окружних виборчих комісій.

Як і передбачав Голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал у день голосування, електронне табло в ЦВК, яке відображає результати виборів за даними електронної системи «Вибори», завмерло, перетнувши позначку 99%. Як надовго — не наважиться прогнозувати ніхто.

Досі не обраховано всі протоколи, які стікаються з дільничних виборчих комісій до окружних комісій, у 10 областях — Вінницькій, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Рівненській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській та в Києві. Аналогічна ситуація і з підрахунком результатів в одномандатних виборчих округах — там опрацьовано 99,12% протоколів ОВК.

ЦВК учора впродовж дня у режимі безперервного засідання приймала оригінали протоколів із мокрими печатками та з підписами членів комісій від окружних виборчих комісій. Почали надходити перші протоколи з мокрими печатками і зі столиці, де триває чи не найзапекліша боротьба за депутатські мандати. Головною причиною зволікань із поданням оригіналів протоколів до ЦВК є те, що деякі політичні сили, передусім опозиційні — «Батьківщина» і «Свобода», вимагають перерахунку голосів у низці округів і оскаржують у судах рішення про підсумки виборів. Особливо це стосується результатів в одномандатних округах. Найзапекліша ситуація у 223-му окрузі в Києві — там ще не підраховано результати ані в багатомандатному загальнодержавному окрузі, ані в одномандатному, де лідирує самовисуванець Віктор Пилипишин із невеликим відривом від кандидата від ВО «Свобода» Юрія Левченка, і підраховано лише трохи більше 76% протоколів ДВК. У 211-му столичному окрузі, де лідирує Сергій Терьохін, оброблено 98,83% протоколів. За процесом підрахунку голосів політичні сили стежать настільки пильно, що не вдається уникнути сварок та навіть бійок. А коли пристрасті вгамовуються — співають повстанських пісень. По обіді «Свобода» звернулася з вимогою замінити голову окружкому №223. Однак навіть у тих округах, де вже стовідсотково підраховано дані з усіх дільничних виборчих комісій, напруга не вщухає. Скажімо, в київському одномандатному окрузі №216 переможниця виборів Ксенія Ляпіна, яка балотувалася від «Батьківщини», вимагає від Генпрокурора України Віктора Пшонки порушити кримінальну справу за фактом фальсифікації результатів голосування на виборчій дільниці №800180. Тобто знову збуваються пророцтва Голови ЦВК — як і на попередніх виборах, боротьба вестиметься за кожен голос і без судових оскаржень не минеться.

Заступник Голови ЦВК Андрій Магера вже заявляв, що за потреби Центрвиборчком зробить усе необхідне, щоб розв’язати ситуацію в одномандатному окрузі №223, однак наразі поки що не втручається. Адже згідно із законом, результати виборів в одномандатних виборчих округах встановлює не ЦВК, а окружні виборчі комісії. «Ця комісія одна з найслабших, ми звертали увагу на дії цієї комісії, — сказав А. Магера. — Ми звертали увагу на те, що повинні бути виправлені дані з чотирьох дільниць 223-го округу. Тут ЦВК теж зробила все можливе. Якщо комісія так і буде добавляти дані на сайт, то, можливо, в межах наших повноважень ми приймемо відповідні дії». Невідповідність між тими даними, які вносяться до електронної системи «Вибори», та оригіналами протоколів, у ЦВК помітили ще у вівторок.

Однак у ЦВК не драматизують ситуацію, адже за законом часу для підрахунку остаточних результатів виборів іще вдосталь — їх мають встановити не пізніше як за 15 днів після дня голосування, тобто до 12 листопада включно.