У Кам’янець-Подільському районі є школа, де вчителі подалися на... Січ! Утім, заклад не закрили, навпаки, він працює і відкритий для всіх, хто хоче побачити, як живуть педагоги-козаки та їх вихованці-козачата.

А почалася добра справа з ініціативи директора закладу Олега Гарука, який 2009 року, ставши козаком, загорівся бажанням створити школу козацько-лицарського виховання. «Творче відродження ідей і засобів козацької педагогіки є запорукою виховання фізично здорових, морально чистих і по-лицарськи мужніх та сильних духом громадян незалежної країни, — переконаний пан Олег, до речі, керівник районного реєстрового козацтва.

На свято Покрови Пресвятої Богородиці 2010-го народилася дитячо-юнацька організація «Молода Січ» імені Петра Сагайдачного. Шкільне подвір’я оформили за зразком січей Подніпров’я ХVІІ століття. Нині в закладі вивчають побут, звичаї, культуру українського народу й козацтва, зокрема, на уроках українознавства. Шкільні свята проходять із використанням державної та козацької символіки. У Нефедівцях заклад нового типу має невеличку пасіку...

Дитячо-юнацьке об’єднання відоме в області як краща модель школи-родини, Олег Гарук торік став переможцем обласної педагогічної виставки «Освіта Хмельниччини на шляхах реформування» 2011 року, педколектив та його керівника відзначено козацькими і не тільки нагородами.

— Досвід школи узагальнено в методичному посібнику, про неї опубліковано статтю в журналі «Сучасна школа України», — не без гордості розповідає Олег Гарук усім, хто бажає більше знати про нефедівську Січ. — На нашій базі проведено кілька семінарів, на яких ми ділились досвідом організації та проведення дитячо-юнацької гри «Сокіл» («Джура») тощо. Лави «січовиків» цьогоріч поповнили жінки-педагоги...

Педколектив січовиків.