У Полтаві з ініціативи обласного Центру зайнятості відбувся профорієнтаційний ярмарок «Веселка робітничих професій». Педагоги та учні 10 професійно-навчальних закладів рекламували тут власний виробничо-навчальний потенціал.
Вітчизняна статистика вражає: на 10 тисяч українців припадає тисяча студентів вишів і лише... 80 учнів ПТУ, технікумів, ліцеїв. Мотивації, переконують педагоги, аби «гнути спини біля верстата чи крутити кермо трактора» у молодих українців мало. Юриспруденція, фінанси, суспільні науки, економіка — нині найпопулярніші факультети українських вузів. Але такі спеціалісти наразі мало затребувані. Тож випускники з начебто престижними дипломами йдуть у безробітні. А країна, тим часом, ризикує залишитися без кваліфікованої робочої сили.
Тож фахівці обласного Центру зайнятості переконані: треба пропагувати і роз’яснювати переваги прикладних робітничих професій. А обласна програма профорієнтації має зруйнувати стереотипи щодо професійно-технічної освіти, яка нібито віджила своє. От і на ярмарку вихованцям полтавських ПТУ було що показати — від короваїв і тістечок власного виробництва до складних електроприладів.
Головне — зацікавити і переконати старшокласників, що робітничі професії затребувані і добре оплачувані, кажуть організатори. До того ж діє і державна програма зайнятості населення, що передбачає як мінімум осучаснити базу спеціалізованих навчальних закладів, як максимум — реформувати всю систему профтехосвіти. Наступного року такі презентаційно-інформаційні виставки відбудуться і в районах області.