Тотальний контроль за відповідальними за профілактику підліткової злочинності оголосив прокурор Хмельницької області Юрій Голуб.
— Понад дві сотні дітей щороку доправляють до притулків через бездоглядність. Сотні неповнолітніх притягнуто до відповідальності за розпивання спиртних напоїв. У деяких районах дитяча злочинність зросла більш як наполовину. Тому дуже актуальною є профілактика всіх цих негативних явищ. Але система державних служб, що мали б відповідати за цю роботу, працює не в повну силу. Передусім це стосується освіти та органів внутрішніх справ, — розповів прокурор.
Хоча рівень злочинності в області серед неповнолітніх з початку року знизився, ситуація залишається складною. 278 дітей та підлітків вчинили майже чотири сотні злочинів, серед яких вбивство, десятки тяжких тілесних ушкоджень, грабежів та розбоїв, порушень, пов’язаних з наркотиками. Понад півсотні підлітків вчинили злочини повторно, перебуваючи на обліку в органах внутрішніх справ.
Погано стежать відповідні служби і за тим, як батьки поводяться з дітьми у проблемних сім’ях. Не рідкістю є випадки жорстокого поводження з дітьми і втягнення їх у злочинну діяльність. Тільки на профілактичному обліку в органах внутрішніх справ перебуває 186 сімей, де вчиняється насильство, і в них проживають 284 дитини. Є над чим попрацювати педагогам та працівникам центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, коли мова заходить про профілактичні заходи у неблагополучних родинах. Але за формалізм в їхній роботі одинадцять посадовців районних та міських центрів прокурори вже притягнули до дисциплінарної відповідальності.
Турбує прокуратуру й ситуація із соціальним захистом вихованців інтернатних закладів. Не скрізь встановлюється опіка над майном дітей-сиріт. Такі порушення виявлено в багатьох районах та містах. Лише за втручання прокурора Хмельницького дев’яти випускникам центру професійно-технічної освіти торгівлі та харчової промисловості із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виплачено одноразову грошову допомогу під час працевлаштування та грошову компенсацію на придбання одягу і взуття; загалом діти змогли отримати 62 тисячі гривень.
Тож прокурор області Юрій Голуб поставив вимогу до всіх представників контролюючих та правоохоронних органів: належно виконувати обов’язки, пов’язані із профілактикою негативних явищ у підлітковому середовищі, а до прокурорів — посилити контроль за додержанням законності в їхній діяльності.