Блискучу перемогу на виборах ректора Тернопільського національного економічного університету (ТНЕУ) здобув доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Сергій ЮРІЙ (на знімку серед студентів). За нього віддали голоси 98 відсотків делегатів трудового колективу, а це понад 240 осіб. Підтримало кандидатуру Сергія Юрія і Міністерство освіти і науки, молоді і спорту.

До того Сергій Ілліч десять років керував одним із найуспішніших вишів, долаючи сходинку за сходинкою. Саме за його керівництва університет став національним, увійшов до Європейської асоціації міжнародної освіти, Європейської асоціації університетів, Великої хартії університетів, удостоєний звання «Лідер національної освіти», нагороджений золотою медаллю в номінації «Міжнародне співробітництво в галузі освіти», багатьма іншими відзнаками. Це єдиний нестоличний вищий навчальний заклад, що має свою філію за кордоном — в Єревані, де навчаються понад 600 студентів українського походження.

Створено потужну матеріально-технічну базу: всі факультети та віддалені підрозділи мають свої навчальні корпуси, введено в експлуатацію новий спортивний комплекс, зал електронних ресурсів, сучасне приміщення наукової бібліотеки, будуються гуртожитки. Студентське містечко гарно впорядковане, багато квітів, газонів. Всюди відчувається рука господаря. Протягом десяти років тричі оновлено комп’ютерний парк. Але головним своїм досягненням Сергій Юрій вважає те, що в університеті панує дух вільнодумства, демократії, а це особливо цінується в середовищі молоді. Вимогливість — так, але не утиски. У кожному студентові тут шанують особистість, дають змогу проявити себе не лише в навчанні, а й інших талантах: науці, художній самодіяльності, спорті тощо.

«Те, що студенти почерпнуть у стінах університету, вони після закінчення навчання понесуть у колективи, за великим рахунком, таким буде народне господарство незалежної України, — переконаний Сергій Ілліч. — Саме під цим кутом зору ми розглядаємо своє призначення».

Хоча досягнуто немало, але, на його думку, це вже вчорашній день. Головний акцент у програмі розвитку університету, з якою Сергій Юрій ішов на вибори, зроблено на якість освіти, вміння застосувати отримані знання в реальній практичній діяльності. Не просто готувати фахівців, а орієнтуватися на потреби ринку. Нині ТНЕУ співпрацює із провідними навчальними закладами Австрії, Білорусі, Болгарії, Великої Британії, Данії, Греції, Італії, Іспанії, Ірландії, Канади, Китаю, Росії, США, Франції, Швейцарії, Швеції та багатьох інших країн. Ректор вважає реальним у найближчі п’ять років забезпечити навчання не менш як 20 відсотків майбутніх бакалаврів у зарубіжних навчальних закладах-партнерах. До речі, тут одними з перших в Україні почали практикувати отримання двох дипломів — ТНЕУ і Дрезденського технічного університету — і мають намір продовжувати курс на інтеграцію у світовий освітній простір.

Водночас тримають широко відчиненими двері для підготовки іноземних студентів, яких у стінах університету з кожним роком стає дедалі більше. Не забувають і про дітей трудових мігрантів з України: для них розвиватимуть систему дистанційної освіти. А ще запровадять концепцію та механізми реалізації єдиного «соціального ліфту», які гарантували б поряд з отриманням якісної освіти перспективне працевлаштування. До слова, при університеті давно діє центр працевлаштування, який допомагає студентам знайти роботу на час канікул. У кого є гостра потреба — і під час навчання. Нерідко після того, як студент себе зарекомендує, його запрошують на постійну роботу. Активну участь у працевлаштуванні беруть колишні випускники ТНЕУ. Багато з них на високих посадах і під час добору кадрів перевагу надають молодим спеціалістам рідної альма-матер, оскільки впевнені в рівні їхніх знань. Такий ланцюжок діє багато років і є доволі ефективним, принаймні інші тернопільські університети також почали створювати такі центри працевлаштування.

Традиційними в економічному університеті стали міжнародні наукові конференції. Сюди з’їжджаються вчені з багатьох країн. Але ректор переконаний: наука не лише має підтверджувати високу репутацію університету, а й стати одним із пріоритетних джерел формування спеціальних коштів, він націлює керівників науково-дослідних тем на комерціалізацію результатів наукових розробок. Для підвищення якості управління університетською наукою створять Інститут інноваційного розвитку, активізують патентну діяльність, за-працює університетський фонд стимулювання наукових досліджень. А ще перспективним напрямом тут вважають націлювання випускових кафедр і провідних вчених на експертне супроводження законотворчості у фінансово-банківській і правничій сферах, чого наразі нам так бракує. Одне слово, настав час для переорієнтації оцінки результатів наукової роботи з кількісного на якісний її бік.

Із студентським самоврядуванням і нині в університеті на «ви», а тепер обіцяють передати до його компетенції питання переведення контрактників на вакантні місця державного замовлення, надання разових матеріальних заохочень і путівок в університетські санаторно-профілактичні установи. Не кажучи вже про створення умов для відпочинку і всебічного розвитку, де студенти традиційно активні.

Університет близький до того, щоб забезпечити всіх студентів гуртожитками, вже цього навчального року буде реалізована програма зимового відпочинку та оздоровлення в Закарпатській області та Криму.

Це лише штрихи до програми розвитку Тернопільського національного університету. Доволі амбітної, якщо вважати прагнення вивести ТНЕУ в число найбільш рейтингових університетів не лише України, а й Європи. Але, маючи за керманича такого потужного вченого, талановитого організатора, справжнього господаря, яким є Сергій Юрій, колективу під силу, як мовиться, гори звернути.

Фото з архіву університету.