Луцьк

На Волині ще увечері 30 жовтня стали відомі три переможці виборів по одномандатних мажоритарних округах. Ними стали: по Володимир-Волинському виборчому округу №19 — представник ВО «Свобода» Євген Мельник, по Луцькому округу №22 — нині чинний народний депутат України, самовисуванець Ігор Палиця і по Маневицькому виборчому округу №23 — самовисуванець Ігор Єремеєв.
Надзвичайно гостра боротьба за депутатський мандат розгорнулася по Горохівському округу №20, де на першість претендує керівник агропромислової групи «Пан Курчак», самовисуванець Сергій Мартиняк і ректор інституту розвитку людини «Україна», представник ВО «Батьківщина» Роман Карпюк. Станом на 11 годину 31 жовтня, з відривом у 973 голоси тут лідирує Сергій Мартиняк. 
Ще гостріша ситуація в Ковельському окрузі №21. Тут довго лідирував представник ВО «Батьківщина» Ігор Гузь. Увечері 29 жовтня він разом зі своїм штабом, побоюючись можливої фальсифікації волевиявлення виборців, оголосив голодування й не припинив його до ранку 31 жовтня. На той час представник ВО «Батьківщина» ще випереджав свого головного конкурента на кілька сотень голосів. Того самого дня сталася ще одна незвичайна подія. За наполяганням голови облдержадміністрації Бориса Клімчука заяву про звільнення за власним бажанням написав ще один кандидат у депутати — голова Ковельської райдержадміністрації Іван Смітюх. Можливо, це був гнів влади за те, що Іван Євдокимович відібрав у Степана Івахіва, донедавна — члена Партії регіонів, значну кількість голосів (усього набрав понад 18 тисяч)? 
Микола ЯКИМЕНКО.
Дніпропетровськ
Після виборів радикальних змін в українській економіці не відбудеться. Про це заявили на прес-конференції в Дніпропетровську в ІА «Мост-Днепр» експерти.
Зокрема, президент Асоціації «Дніпровський банківський союз» Володимир Косюга вважає, що поведінка Кабінету Міністрів і Верховної Ради має бути передбачувана та зрозуміла, що ми й спостерігали останніми роками. «Для економіки це головне, бо гроші люблять тишу», — сказав він.
Академік, член Всеукраїнської юридичної ради Володимир Дон висловив думку, що оскільки у Верховній Раді нового скликання більшість буде сформовано навколо Партії регіонів, в економіці буде продовжено курс, намічений до виборів.
Певне переформатування можливе, але навряд чи воно буде істотним. 
Нашу країну чекає світле майбутнє лише в тому разі, якщо депутати прийматимуть економічно ефективні закони. А якщо діятимуть на догоду власним інтересам, нічого не зміниться, — сказав експерт.
Тетяна ВАЛІГУРСЬКА.
Запоріжжя
На Запоріжжі з’явився новий заступник голови облдержадміністрації — замість того, який переміг на недільних виборах
І справді, ледь встигли порахувати голоси у 82-му виборчому окрузі й оголосити, що перемогу тут отримав заступник голови Запорізької облдержадміністрації Олександр Дудка, як, окрім поздоровлень і квітів, Олександр Іванович отримав звістку, що замість нього куратором продовольчого і агропромислового сектору регіону призначено іншу особу. Новим заступником голови виконавчої влади області став Сергій Грачов, який до цього займав посаду голови Василівської райдержадміністрації. 
Леонід СОСНИЦЬКИЙ.
Івано-Франківськ
Станом на 8:00 ранку 31 жовтня у ЦВК уже опрацьовано 96,52% протоколів з багатомандатних виборчих округів Івано-Франківщини та 96,72% — з одномандатних. Та навряд ці кілька непорахованих відсотків можуть якось вплинути на вже чітко сформовані результати. Ще вчора з перемогою можна було привітати Володимира Купчака — представника політичної партії Всеукраїнського об’єднання (ПП ВО) «Батьківщина», нинішнього депутата Івано-Франківської обласної ради від «Фронту змін», який балотувався по одномандатному виборчому округу (ОВО) №84 з центром у місті Тисмениця. Протоколи цього округу уже стовідсотково опрацьовані ЦВК, і згідно з ними лідер перегонів отримав 47,27 відсотка підтримки виборців.
Аналогічна ситуація й у Снятинському ОВО №89. Підрахунки завершено — і теперішній перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради, представник ПП ВО «Батьківщина» Василь Гладій з результатом 48,57% — уже майже народний депутат.
Не передбачається сюрпризів і в решті п’яти округах. У місті Івано-Франківську (ОВО №83) впевнено лідирує очільник облради, представник ПП ВО «Свобода» Олександр Сич — 55,39%. На ОВО №85 (центр — місто Калуш) тримає першість єдина жінка-мажоритарниця (ПП ВО «Батьківщина») Ольга Сікора — 53,32%. Її політичний побратим по об’єднаній опозиції — голова Рожнятівської райради Анатолій Дирів — виграє з 28,85 відсотка в ОВК № 86 (Долина). І навряд чи найближчі опоненти вже наздоженуть самовисуванців у Надвірній (ОВО №87) Юрія Дерев’янка — 41,51% та Олександра Донія (43,91%) в ОВО №88 з центром у Коломиї.
Щодо партійних списків: попри те, що підрахунок голосів триває, вже зараз можна передбачити, що четверо депутатів облради, згідно з прохідними місцями у своїх політсилах, автоматично проходять до Верховної Ради. Два «свободівці» — Ігор Янків (№10 у списку), Руслан Зелик (№25), «фронтовик» — Володимир Шкварилюк (№54 — об’єднана опозиція) та «ударівець» — Роман Чернега (№23). З парламентських «старожилів» по списку ПП ВО «Батьківщина» депутатом вкотре стає Дмитро Шлемко (№30). Стосовно електоральних уподобань, то у чотирьох виборчих округах Івано-Франківщини прикарпатці віддали перевагу ПП ВО «Батьківщина», у трьох — ПП ВО «Свобода». Вже незабаром новоспечені «кияни» переїдуть до столиці, а на депутатів Івано-Франківської обласної ради очікують вибори нового голови та першого заступника. 
Галина БРУХАЛЬ.
Кіровоград
Кіровоградщина — одна з двох областей (ще Волинська) по Україні, в якій не зафіксованого жодного випадку відмови балотуватися (і за зверненням партій, і за особистими заявами кандидатів) від провідних політичних сил — Партії регіонів, ВО «Батьківщина», «УДАР» та КПУ. На відміну від інших областей, де подібні випадки мали місце не раз. Про це свідчать результати сьомого звіту загальнонаціонального спостереження Громадської мережі «Опора» «Парламентські вибори—2012, жовтень».
Рекордсменами з відмов серед названих партій стали мажоритарники від «УДАРу» та «Батьківщини» — у 41 та 29 округах відповідно. Найменше відмов надійшло від комуністів — усього в трьох округах.
Загалом зійшли з виборчої дистанції кандидати від п’яти зазначених політсил у 87 округах.
Рекорд за кількістю кандидатур, реєстрацію яких було скасовано, встановлено в ОВО №90 (центр — місто Біла Церква Київської області), у якому із заявою про відмову від балотування до ЦВК звернулися 33 кандидати. 
Петро МЕЛЬНИК.
Рівне
Через імовірність виникнення конфлікту між прихильниками кандидатів у народні депутати, які балотувались по мажоритарному виборчому округу №156 (центр — місто Сарни Рівненської області), до ОВК довелося викликати «Беркут», повідомляє «Опора». 
Згідно з попередніми результатами голосування, перемогу в цьому окрузі виборов кандидат від об’єднаної опозиції Микола Кучерук, який майже на п’ять відсотків випередив кандидата Миколу Шершуна — члена Народної партії. Отримавши 29 жовтня перші результати виборів по округу, офіційний кандидат від Партії регіонів Андрій Циганенко зажадав перерахунку голосів на десяти найбільших виборчих дільницях. Коли про це дізналися в штабі опозиційного кандидата, прихильники Миколи Кучерука взяли в облогу приміщення комісії, вимагаючи не перераховувати голоси. У то й же час до стін ОВК почали прибувати прихильники Миколи Шершуна. Щоб не допустити конфлікту, члени комісії викликали міліцію. Розглянувши заяву Андрія Циганенка, ОВК вирішила не проводити перерахунку голосів.
Олександра ЮРКОВА.
Сімферополь
Стало відомо як мінімум про п’ять народних обранців Криму до нового парламенту по одномандатних мажоритарних округах. За попередніми даними, народними депутатами України стали Олена Нетецька (округ №3 — 50,37% голосів), Валентина Лютикова (округ №5 — 41,81% голосів), Юлія Льовочкіна (округ №6 — 60,01% голосів), Сергій Брайко (округ №7 — 52,21% голосів), Олександр Нечаєв (округ №9 — 58,07% голосів). Підрахунок результатів на інших п’яти округах ще триває, але вже зараз відомо, що перемогу в усіх мажоритарних округах Криму, крім другого, де лідирує лідер партії «Союз» Лев Миримський, одержали регіонали.
Роман ЧЕРЬОМУХІН.
Херсон
Щойно завершилися непрості парламентські вибори, а на Херсонщині вже назрівають нові — позачергові баталії за право очолити органи місцевого самоврядування. Так, чинний міський голова Херсона Володимир Сальдо, як висуванець від Партії регіонів, зі значним відривом від суперників переміг на виборах у міському мажоритарному окрузі №182 і фактично вже виборов мандат народного депутата України. 
А от у Генічеську, навпаки, програш виборів ставить під сумнів подальшу кар’єру нинішнього міського голови Олександра Пінаєва. Як кандидат-самовисуванець, він змагався за голоси виборців у мажоритарному окрузі №185, але обійти конкурентів не зміг. І все б нічого, та якраз напередодні дня волевиявлення обласне управління боротьби з організованою злочинністю склало на О. Пінаєва адміністративний протокол про порушення антикорупційного законодавства України. За версією УБОЗу, корупційне порушення полягало в тому, що міський голова «отримав неправомірну вигоду» у вигляді придбаних бюджетним коштом талонів на 680 літрів бензину А-95, які використав на власні, а не на службові потреби, зокрема протягом відпустки, взятої в розпал виборчої кампанії. Протокол уже надійшов до районного суду, і якщо провину міського голови буде доведено, прокуратура отримає право скерувати до міськради подання про відсторонення Олександра Пінаєва від посади через скоєння корупційного правопорушення.
Щоправда, у своєму зверненні, оприлюдненому через електронні ЗМІ, очільник Генічеська категорично заперечує свою провину.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ.