Перемога «Порту» над БАТЕ дозволила донецькому «Шахтареві» достроково оформити собі вихід до 1/8 фіналу. Ця подія, можливо, вплинула на настрій чемпіона України. І, зрештою, зле пожартувала над ним. Принаймні в першому таймі баски діяли набагато цікавіше — гостро, чіпко, навіть пресингували. Натомість у «гірників» спостерігалась якась недомовленість в атаці.

Попри морозну погоду, львів’яни прийшли на стадіон і заповнили трибуни по вінця. Немає слів, підтримку «гірники» мали шикарну. Уже на сьомій хвилині вони створили чудовий момент. Тейшейра вийшов один на один з Ірайсосом, але воротар зіграв блискуче, впіймавши м’яч після удару бразильця.

Протягом першої половини матчу команди активно боролися за центр поля, природно, не створюючи багато небезпечних моментів. Лише наприкінці тайму «Шахтар» почав серйозно загрожувати воротам суперника. Та, на жаль, Тейшейра і Коста влучністю не відзначилися.

Після перерви активніше почали гості. Чудові диспетчерські здібності продемонстрував Муньяін, котрий влаштував чимало клопоту обороні господарів. На 63-й хвилині «Шахтар» не скористався ще однією гарною нагодою забити. Але Коста з перспективного штрафного пробив вище воріт.

Натомість іспанці забили, саме скориставшись стандартом. Беньят класно навісив з лівого флангу, а його партнер, оборонець Сан-Госе, вискочив із-за спини Ракицького і безперешкодно відправив м’яч у ворота П’ятова.

Ця невдача помітно розізлила наших футболістів. Вони кинулися відігруватися й почали створювати моменти біля воріт басків. Щоб підтримати цей вогонь, Мірча Луческу кинув у горнило боротьби Бернарда. Варто зазначити, що іспанці не знітилися, не притиснулися до своїх воріт і досить вдало контратакували. Тим самим збиваючи дихання суперникові.

Втім, господарі самі винуваті. Вони все мали для того, щоб обіграти «Атлетик» і потім уже боротися з «Порту» за перше місце в останньому турі. Але так сталося, що доля двох весняних місць із цього квартету вирішена тепер заздалегідь. Натомість цікаво буде спостерігати за протистоянням іспанців і білорусів. Той матч повинен вийти гострим і багатим на події.

***

Матч у Львові прокоментували тренери команд.

Ернесто Вальверде:

— Навряд чи це була наша найкраща гра за останній час. Могли б забити і більше. Втім, і в «Шахтаря» теж були небезпечні моменти. Але це Ліга чемпіонів, тут завжди граєш під тиском. Знаєте, мені б краще хотілося пропустити один-два голи від «Шахтаря», але заробити трохи більше очок в інших матчах...

Мірча Луческу:

— Ми були трохи розслаблені після матчів з БАТЕ. В «Атлетика» було більше мотивацій. Іспанці пресингували і добре оборонялися. Вони використали стандартне положення. П’ятову в тому моменті, коли ми пропустили, варто було б вийти з воріт, а не залишатися на лінії. До того ж прогавив гравця Ракицький.

У нас також були гарні моменти. І зовсім не зрозуміло, чому рефері не призначив у ворота «Атлетика» чистий пенальті. Це бачив увесь стадіон і гравці, але не арбітр. Нам, як правило, не дають пенальті, лише один був у матчі з АПОЕлем. Звичайно, я незадоволений цим результатом, але добре, що вийшли з групи і взимку готуватимемося до плей-оф.

Цього разу в Луїса Адріано (в центрі), на жаль, збився приціл.

Фото Євгена КРАВСА (зі Львова, спеціально для «Голосу України»).