«Криза є головним ворогом демократії в Україні», — заявив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр Микола Азаров. І саме з цим, попри збереження довіри до влади, — вважає він, — пов’язана певна радикалізація суспільства. А оскільки криза — це спільний ворог України, то протистояти їй Партія регіонів хотіла б разом із усіма патріотичними, конструктивними силами. «Для нас не існує особистих і партійних амбіцій. Існують інтереси країни. Тому я вже заявляв, що Партія регіонів готова до співпраці з усіма конструктивними силами, для яких понад усе — інтереси народу України», — сказав М. Азаров та додав, що «простягає руку вчорашнім опонентам». Але якщо відповіддю буде «деструктивний популізм та демагогія, то ми готові самостійно вирішувати проблеми розвитку нашої держави», — запевнив він.

Оцінюючи перебіг виборчої кампанії, глава уряду заявив: у нього є всі підстави стверджувати, що в Україні відбулися, безумовно, демократичні, вільні і прозорі вибори народних депутатів. «Всі спостерігачі, а їх була дуже велика кількість, мали необхідний доступ до виборчого процесу, представники політичних сил — учасниць виборів контролювали всі процеси в ході виборів настільки, наскільки мали бажання і сили, а загальна кількість зафіксованих порушень та їхня суть такі, що абсолютно не дають підстав сумніватися у легітимності виборів та в тому, що відбулося справді вільне, свідоме волевиявлення громадян України», — сказав прем’єр. А загалом він переконаний: в Україні має місце «класична картина добре організованих, демократичних, чесних і прозорих виборів».

Водночас глава уряду застеріг від спекуляцій стосовно критичних зауважень, що пролунали від окремих спостерігачів, які окремі політичні сили намагаються використати для дискредитації вибору народу України.

За його словами, близько 20 мільйонів громадян проголосували на цих виборах. Майже 685 тисяч членів виборчих комісій різних рівнів забезпечували голосування та підрахунок голосів. Майже чотириста тисяч спостерігачів від закордонних країн і міжнародних організацій, від українських громадських організацій, від партій та кандидатів у депутати ретельно спостерігали за дотриманням виборчого законодавства. Ці люди напружено, часто без сну працювали кілька діб. Особливе навантаження припало на членів виборчих комісій. Вони виконували важку і відповідальну роботу в стресовій обстановці. Часто під тиском, м’яко кажучи, неадекватних кандидатів та представників радикальних політичних сил.

Усі ці люди заслуговують на об’єктивну оцінку. На подяку за їх самовіддану роботу, за їх витримку і громадянську позицію. І аж ніяк не заслуговують на паплюження результатів того, що вони так важко забезпечували, переконаний прем’єр.

Зрештою, зауважив він, чотири політичні сили, які в ході передвиборної кампанії виступали в опозиції до правлячої Партії регіонів, стовідсотково входять до нового складу законодавчого органу. Хіба це не показник чесних виборів? Натомість недобросовісні критики української демократії хочуть піддати сумніву вибір мільйонів громадян України.

Але ж ці мільйони людей на власні очі бачили правду: вибори чесні. Кілька десятків чи навіть сотня прискіпливо вишуканих порушень не спростують цього факту. Чому ж тоді звучать такі упереджені оцінки? Тільки тому, що Партія регіонів отримала переконливу перемогу?

Він також вважає, що цим вибором громадяни України підтримали курс Президента на модернізацію нашої країни, який дозволив за два з половиною роки збільшити мінімальну заробітну плату в півтора рази. «Середня заробітна плата за цей час зросла на 60%. Темпи зростання доходів громадян утричі перевищили темпи зростання цін. Середній розмір пенсії порівняно з початком 2010 року зріс більше, ніж на третину, або на чотириста гривень», — конкретизував здобутки М. Азаров.

А щоб геть переконати громадян у зростанні їхнього добробуту, прем’єр повідомив, що в сусідній Польщі темпи зростання зарплати за цей час становили тільки 10%, а в нас — 60%, середня пенсія в Україні збільшилася на третину, тоді як у Польщі лише на 10%. «Усе пізнається у порівнянні, тому треба порівнювати коректно», — сказав він. Щоправда, гадаємо, більшість українських пенсіонерів, не роздумуючи, погодилися б обміняти свою, на третину збільшену, пенсію на польську, що зросла тільки на 10 відсотків.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.

Дослівно

Микола Азаров: «Партія регіонів перемогла в складних, відкритих політичних змаганнях. Перемогла як за партійними списками, так і в мажоритарних округах, де люди оцінювали практичні справи кандидатів. Наша партія перемогла відповідно до законів України, і цей факт треба визнати. Подобається це комусь чи ні, але це є незаперечний факт».