У ЗМІ з’явилося повідомлення, що перелякало киян: нібито КМДА розпорядилася запровадити податок на збір і очищення стоків із дахів. Простіше кажучи, за... дощ.
Гроші начебто планувалося спрямувати на модернізацію і розвиток дощової каналізації. Такий податок існує в Європі: там господарі будинків установлюють лічильники на зливні труби.
У місті здійнявся страшенний переполох, що змусив батьків міста спростувати інформацію, мовляв, податок на «дощ» стягуватиметься лише з юридичних осіб, і тільки підприємствам виставлятиметься плата за очищення їхньої території. Це, мовляв, допоможе врятувати Дніпро від забруднення. Але лічильники на ринви городян ставитися не будуть, хоча на папері це рішення затверджено Київрадою ще кілька років тому.
Київська влада в цьому разі вкотре злякалася, сховавши голову в пісок. Однак проблема, що загрожує перетворитися на великі неприємності, існує. Та й не таємниця, що ситуація зі зливовою каналізацією в місті катастрофічна. Особливо в мікрорайонах на лівому, рівнинному, березі Дніпра, де через інтенсивну забудову зі скидами не справляється не тільки звичайна, а й зливова каналізація.
І чи не тому таку тривогу спричиняє стан єдиної на весь Київ станції аерації в Бортничах, «вміст» мулових полів якої, а, простіше кажучи, нечистоти, щовесни й щоосені загрожує вийти з берегів і ринути в Дніпро. А, за даними «Київавтодору», за останні 12—15 років у зливові стоки вкинуто велику кількість води — близько 1,4 відсотка приросту площі твердого стоку. Річка Либідь нині приймає вміст із більш як 200 труб дощової каналізації. До них ведуть ще 800 км стоків на шляхах і 2 тис. км труб у будинках. І все це вже прямує у Дніпро.
А грошей — близько 2,7 млрд. грн. — на модернізацію, прочищення і розширення зливової каналізації катастрофічно бракує: їх у бюджеті немає.
Тому в КМДА все-таки сушать голову, як розв’язати проблему зливової каналізації. Нині намагаються розробити відповідну програму. Податок на дощові стоки, можливо, буде в неї включений. Це саме та проблема, з якою владі буде складно впоратися без фінансової участі городян, тобто — колективних користувачів каналізації. Тому податок на «дощ» — не така вже й нереальна ідея...
vpysanska@golos.com.ua