З’явилося повідомлення прес-служби КДМА, про те, що столична влада передає всі підземні переходи на утримання інвесторам.

Вони власним коштом їх ремонтуватимуть, відповідатимуть за чистоту в радіусі 20 м. У такий спосіб КМДА розраховує не тільки забезпечити їхній належний стан, а й заощадити на цьому. Нині в столиці — 228 переходів, на обслуговування яких щорічно спрямовується 12 млн. грн.
Тепер піклуватися про них будуть інвестори. З деякими вже підписано договори. Вони повинні поліпшити технічний стан цих об’єктів, взяти на себе відповідальність за ліквідацію стихійної торгівлі. А за це одержують право в установленому порядку розміщувати тут тимчасові «збірно-розбірні конструкції торговельного призначення з урахуванням нормативів», — пояснюють чиновники. І обіцяють, що вже невдовзі вигляд підземних переходів кардинально зміниться.
А ми, кияни, навіть не очікуючи цього «невдовзі», знаємо, як саме. Адже й нині, завдяки торгашам, переходи до метро перетворилися на смугу перешкод у годину пік. Власне, чим стихійна торгівля відрізняється від так званої у встановленому порядку?
Київська влада не знає, з якою метою будувалися підземні переходи? Пояснюємо особливо нетямущим: для зручності перехожих, які прямують на інший кінець вулиці або до зупинок громадського транспорту. Особливо ж у Києві, коли більшість із них зводилися за радянських часів, коли ширину переходів розраховували на меншу кількість людей. До того ж безладу тоді, як тепер, тут не було.
Як можна в таких місцях влаштовувати базари? Невже чекаємо нещасного випадку, коли людей не зможуть евакуювати через бездумне звуження проходів? Або чиновники КМДА вважають киян дурнями, котрі не здогадуються, що «тимчасові збірно-розбірні конструкції торговельного призначення з урахуванням нормативів» — не що інше, як уже узаконені МАФи? До того ж вони звужують і без того вузькі переходи та створюють потенційну небезпеку. Не кажучи вже про незручності. І що тепер навіть там, де не було торгашів, вони з’являться.
Ми так багато тут написали, хоч ідеться лише про черговий перерозподіл маленького (або великого) ринку. І все під благими гаслами турботи про городян. Столичні начальники — заступники МАФіозного бізнесу, може, годі лікувати нам мізки, як співає одна популярна естрадна співачка?..
Марина ВАСИЛЬЄВА, Іван ЗАЛЄСЬКИЙ, Василь БЕРЕЗЮК, Ніна ІВАЩЕНКО (усього 14 підписів).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Підземний перехід поблизу станції метро «Шулявська», яким можна лише протиснутися, а не пройти.