На мій погляд, місяць продемонструє помірну інфляційну динаміку. Вона не перевищить двох відсотків через адміністративно стримувані тарифи на газ та електроенергію і анемічний споживчий попит. Споживання гальмуватимуть низький рівень платоспроможності населення і подальше обмеження грошової пропозиції з боку уряду і Нацбанку.

Бензин вартість літра А-95 залишиться у цінах жовтня (тут і надалі тільки про середні ціни), літр дизпального здешевіє на 5—10 копійок.

Світові ціни на нафту і нафтопродукти зберігатимуть тенденцію до зниження, а попит на пальне на внутрішньому ринку сезонно вщухатиме.

Борошно подорожчання кілограма вищого сорту на 10—15 копійок, першого — на 5—10.

Цьогорічне зростання цін на зерно на світовому ринку і собівартості внутрішнього виробництва справлятимуть неабиякий вплив на ціну борошна і хліба в Україні. Але в Аграрному фонді задосить зерна для здійснення інтервенцій у ті регіони, де виникає його нестача. До того ж, я вважаю, що вже цього місяця експортні поставки зерна уряд обмежить. Зернові інтервенції в регіони перевищать рівень минулого року. 

Хлібподорожчання буханця з борошна вищого сорту на 20—30 копійок, вартість соціального хліба стабілізується на рівні жовтня.

Я підтримую думку багатьох експертів, що виготовлення хліба соціальних сортів завдає виробникам збитків, але так само вважаю, що державі цілком до снаги взагалі виготовляти його безплатно. На думку президента Аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, для цього задосить підняти рівень допомоги фермерським господарствам приблизно на 6 мільярдів гривень.

Крупиподорожчання в межах 1—3 відсотків.

Цілком задовільний урожай круп’яних культур покриває потребу в споживанні. До того ж пропозицію підстраховують резерви Аграрного фонду і надходження по імпорту, що унеможливлює різкі коливання цін у короткостроковій перспективі.

Овочі та фруктиподорожчання на 5—8 відсотків.

Період дефляційного впливу на індекс споживчих цін з боку фруктів та овочів закінчився. До кінця року, я вважаю, ми станемо свідками подорожчання овочів і фруктів через істотні втрати плодово-овочевої продукції, послуги посередників, дорогий імпорт.

Молоко, молокопродукти подорожчають на 10—15 відсотків.

Я вважаю, що підвищувальний тренд забезпечать сезонні чинники — падіння надоїв, більш високі, ніж улітку, закупівельні ціни на молоко від населення, вища собівартість переробки сировини тощо.

Цукор кілограм солодкого піску здешевіє на 2—3 гривні.

До зниження цін призведе надмірна пропозиція, пов’язана з появою продукту нового врожаю, і адміністративне зниження рівня мінімальних цін.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини на 3—5 гривень, яловичини — на 5—7 гривень, кілограм курятини здешевіє — на 3—5 гривень.

Зважаючи на фундаментальні чинники (падіння поголів’я, низьку продуктивність скотарства тощо), а також падіння виробництва м’яса, ринок і надалі відчуватиме незбалансованість попиту і пропозиції та неабиякий вплив на ціноутворення неорганізованої торгівлі. Все це не стосується виробництва курятини та яєць, яке засвідчує позитивну динаміку.

Олія залишиться у цінах жовтня.

Динаміка виробництва і рентабельність, з якою працює сьогодні олійно-жирова галузь, свідчить на користь цінової стабільності до кінця року.

Алкоголь: подорожчання горілки (0,5 л) на 5—8 гривень, коньяків — на 10—15 гривень, вина натурального — на 8—10 гривень.

Якщо виробництво горілки зростає, то коньяків і бренді скорочується, а вина — й поготів. Організований ринок дорожчатиме на очікуваннях нових акцизів, тіньовий — на прорахунках регулювання організованого ринку.

Житлово-комунальні послугиподорожчання на 1—3 відсотки.

На моє переконання, уряд зважиться на підняття цін на газ для населення вже наступного року. Але платня за квартиру помірно зростатиме до кінця нинішнього.

Транспортні послугизалишаться у цінах жовтня.

Ціни на транспортні послуги до кінця року регулюватимуть адміністративно, а помірні світові ціни на нафту тільки полегшать цю роботу.

Ліки подорожчання на 5—7 відсотків.

Підвищувальний тренд на медпрепарати зумовить здебільшого зростання попиту на ліки від гострих респіраторних захворювань, які надходять на ринок не без участі посередницьких структур, а також по імпорту.

Туристичні послуги залишаться у цінах жовтня.

Ціни на відпочинок на курортах країни збережуть тенденцію до зниження, а вартість туристичних послуг у Європі зростатиме адекватно до інфляційної динаміки. Пожвавиться попит на путівки до Єгипту та Туреччини.

Безготівковий курс 8,20 гривні за долар США, готівковий 8,25—8,27 гривні за долар США.

Тиск на курс гривні на валютному ринку посилиться, а тенденція до його зниження стане очевидною.

Інформація до роздумів

Нещодавно Президент країни Віктор Янукович констатував, що рівень крайньої бідності зменшився з 16,8 відсотка в 2010 році до 14,6 — у 2011-му. Той, хто це підрахував, упрів мабуть. Бо те, що є крайньою бідністю, скажімо, у Данії, у нас може бути неабияким достатком. Там заробляють за годину в середньому в 20 разів більше, ніж у нас. Бідність завжди відносна, а статистика зазвичай не на користь бідних. Поза тим є універсальний барометр бідності: на споживання продуктів харчування ми витрачаємо понад 60 відсотків сімейного доходу, данці —- 20, поляки та словаки — 30. Якщо виходити з цього, то бідні близько 95 відсотків українців.

Інформація до роздумів

Пропозиція виготовляти безплатний соціальний хліб видається спокусливою тільки перед виборами. Владі до вподоби геть інші проекти, які ілюструють масштабність державно-приватного партнерства, глибину почуттів до народу і, на жаль, недалекоглядність. Хіба за видатки на будівництво школи майбутнього не можна утримувати 2—3 школи, які закривали на Донеччині? І хіба найбільший у Східній Європі й так далі хлібокомбінат на Київщині не усуне з ринку армію дрібних виробників хлібобулочних виробів, які не витримають цінової конкуренції?

Інформація до роздумів

Орієнтація на крупнотоварне виробництво (великі агрохолдинги) у скотарстві принесе користь у середньостроковій перспективі. Отже, усуватися від підтримки фермерських дрібних господарств, здатних наситити ринок і стабілізувати ціни вже сьогодні, як мінімум, легковажно.

Інформація до роздумів

Що ближче до завершення року, то важче Нацбанку втримувати курс монетарними засобами. Причина криється у невиконанні дохідної частини бюджету і відсутності можливостей скоротити видатки. Від початку жовтня органи місцевого самоврядування взяли на свої плечі фінансування заробітних плат бюджетників і частково — боргових проблем комунальної сфери. З урахуванням дефіциту Пенсійного фонду касовий розрив може створити таку фінансову проблему, яку уряд не вирішить без допомоги Національного банку. Як на мене, Нацбанк не стоятиме осторонь, а це потягне за собою здешевлення гривні проти долара США, тож від Нацбанку варто очікувати продовження завуальованої політики на девальвацію національної грошової одиниці.